Hírek

2015.05.20. 07:46

Kettős halálos gázolás (frissítve)

Keszthely - Nem a kerékpárosokat elütő autós, hanem az őt váratlan manőverre kényszerítő gépkocsi vezetője állt szerdán dr. Palotay András bíró elé. A keszthelyi bíróságon tárgyalt büntetőügyben halálos közlekedési baleset okozásával vádolják a 44 éves, zalaszántói P. Zsoltot.

Arany Gábor

A férfi a bíró kérdésére nem ismerte el felelősségét a balesetért. A történteket úgy idézte fel, hogy kora este, tiszta időben a felesége társaságában tartott hazafelé a bátyjától kölcsön kért Opel Combo kis furgonnal, 60-70 km/órás tempóval. Két előtte haladó kerékpároshoz közeledve a külső tükörbe nézett (belső nincs), ekkor mögötte 20-30 méterre, három autónyira látott közeledő járművet. Bár elmondása szerint nem mérte fel annak sebességét, ekkor fokozatosan balra tartva előzni kezdte a kerékpárosokat. A tárgyaláson arról is beszélt, hogy a balra kormányzás kezdetekor már valószínűleg nem nézett a tükörbe. Először azt is mondta: az indexet a manőver kezdete előtt fél perccel kitette, ezt azonban később 1-2 másodpercre módosította.

A vádiratban foglaltak szerint 2014. április 3-án este fél hét tájt Keszthely felől Várvölgyre tartott kisteherautóval a 44 éves P. Zsolt, aki az úton előtte, vele azonos irányban egymás mellett haladó két kerékpárost 50-60 méterre megközelítve az előzésükbe kezdett. A járművét azonban már előzte a mögötte 98-108 km/órás sebességgel érkező Peugeot személyautó. Ennek vezetője az ütközés elkerülésére balra kormányozott, az autó ettől letért a bal padkára, majd az árokba, ott 56 métert tett meg. Közben elhaladt a teherautó mellett, ez után visszatért az úttestre, keresztbe fordulva a jobb oldali forgalmi sávba sodródott, és elütötte a két osztrák kerékpárost. A Peugeot lendülete nem fogyott el, mert lehajtott a jobb oldali árokba, a hossztengelye körül többször átfordult és végül a tetejére borulva állt meg. A kerékpáros házaspár az ütközéstől harminc méterre zuhant a földre, és a helyszínen életét veszítette, a Peugeot vezetője pedig nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett.

– Miért nem lassított jobban a Peugeot vezetője, meg el is fért volna mellettem az úton – vélekedett P. Zsolt a szerdai tárgyaláson. – De ha már lehajtott az árokba, miért nem ment egyenesen tovább, miért nem hagyta kifutni az autót, hogy lelassuljon és megálljon. Miért kellett visszarántania a kormányt? Emiatt vágódott vissza az úttestre és sodorta el a két kerékpárost – mondta. Azt a meggyőződését is hangoztatta, hogy ő vétette a kisebbet, amikor nem mérte fel pontosan a mögötte érkező autó sebességét, mielőtt előzni kezdett, és a másik autós hibázott nagyobbat. Azt sem rejtette véka alá, hogy szerinte a Peugeot vezetője a megállapítottnál sokkal gyorsabban hajtott és nem mond igazat, mert több részletre nem emlékezik, de azokra igen, ami neki vádlottként hátrányosak.

A Peugeot vezetője arról számolt be, hogy Keszthelyről kiérve korábban másik autót is megelőzött. Az út jól belátható volt, ám az elől haladó kerékpárosokat nem észlelte. Az Opel Combót lendületből előzte volna meg, már utol is érte, amikor az irányjelzés nélkül, számára váratlanul tért ki eléje. Fékezni nem volt ideje, reflexszerűen kapta balra a kormányt és a következő emléke az, amikor a felborult autóból kiemelik, mást nem tudott felidézni.

Az eddig szakértői vélemények szerint a két autó és a kerékpárosok nem fértek volna egymás mellett a hat méter széles úton. A padkára, majd árokba lehajtó Peugeot pedig tulajdonképpen irányítás nélkül sodoródott, míg fel nem borult.

A tárgyalást több tanú meghallgatását követően június 12-re elnapolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!