Hírek

2015.11.18. 15:39

Kevesebb, de a tavalyinál jobb minőségű lett a kukoricatermés

Zalaegerszeg – Gyakorlatilag befejeződött Zala megyében is a kukorica aratása. Kisebb parcellákon, még néhány száz hektáron látni lábon a növényt, de az árutermelő nagyságrendű gazdálkodók végeztek a munkával.

Hajdu Péter

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetének elnökétől, Süle Katalintól kapott információ szerint a kukorica idei 37.890 hektáros teljes vetésterületének 99 százalékán befejeződött az aratás e hét elejére. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a héten még tartó jó időben befejeződik a betakarítás.

Az aratás után, illetve azzal egyidőben megkezdődtek, sőt mostanra zömmel lezajlottak az őszi vetések is. A búza és az őszi árpa magjai már régen a földbe kerültek, s a legfrissebb adatok szerint 99 százalékos volt a hét elején a 10.285 hektár tervezett vetésterületű őszi káposztarepce földbe juttatása. Az őszi kalászosok közül már csak egy takarmánynövény, a tritikálé vetése van folyamatban, e hét elejére az 1960 hektár teljes tervezett vetésterület 96 százalékán elvégezték a munkát.

A jövő tavaszi vetések előkészítése az őszi mélyszántással kezdődött, a 22.300 hektárnyi szántóföldi területnek közel felét szántották meg eddig a megye gazdálkodói.

A kukorica idei terméseredménye a szaktárca korábbi közlése szerint országosan 6 millió tonna körül várható, ez mintegy harminc százalékkal alacsonyabb a tavalyi termésnél, mivel az aszály tönkretette a növény jelentős részét. Októberben, az aratás közepén zalai gazdálkodók is arról nyilatkoztak, a kedvező minőséget a tavalyinál kisebb termésmennyiség követte. A megyére vonatkozó végleges termésmennyiségi adatok még nem állnak rendelkezésre, de mint Király Lászlótól, az integrátor szerepet is betöltő Zalacereália Kft. vezetőjétől megtudtuk:

– Zala megyében is egyértelműen kisebb lett a termés, véleményem szerint itt is hasonló, harminc százalék körüli a visszaesés az előző évhez képest. Tavaly nagyon csapadékos volt a termőév, ami magas termésátlagokat hozott. Idén jóval kisebbek lettek a kukoricaszemek a csapadék hiánya miatt. Viszont a termés minősége jobb a tavalyinál. Figyeltük a termés toxintartalmát, nincs vele gond – mondta többek között a cég vezetője.

Hozzátette, 18 ezer tonna körüli kukorica mennyiséget vásárolnak fel. A szántóföldről a hét elején szállítottak be hozzájuk utoljára kukoricát, aminek emelkedett az ára. A felvásárlás kezdetekor átlagosan tonnánként 43 ezer forintos ár mára 47 ezerre emelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!