Hírek

2017.05.25. 16:45

Kifordította a szél a gosztolai kápolna ablakát

GOSZTOLA Felújításra szorul a település kápolnája, ám anyagi forrás hiányában nem tudják megoldani a munkálatokat.

Korosa Titanilla

Nemrég az erős szél kifordította a templom egyik ablakát a helyéről és veszélyeztette a gyalogos közlekedést. A tűzoltók ezért az ablakot eltávolították. Korábban is írtunk már a felújításra szoruló templomról, amelynek falairól omlik a vakolat és a torony is előre bukott.

- Pályázatot nyújtottunk be, ám nem kaptunk támogatást - kezdte Balogh Ferenc, a település polgármestere -, majd próbáltunk megegyezni egy esetleges támogatásról az egyházközséggel, ám mivel a kápolna önkormányzati tulajdonban van, így nem áll módjukban forrást biztosítani. Kérdezném, nem mindegy, kinek a tulajdonában van az istenháza?! Országon kívülre van lehetőség hasonló célra forrást biztosítani, határon belül nincs? Nemrég saját erőből állítottuk helyre az oltárt idén tavasszal, ám az épületen milliós felújítási munkákat kellene elvégezni, különben félő, hogy lassan összedől - mondta Balogh Ferenc, majd arról is beszélt, nehezményezi, hogy a három benyújtott pályázatuk közül egyik sem lett sikeres.

Jelentős felújításra szorulna a helyi kis templom, mutatja Balogh Ferenc polgármester, ám nincs rá forrás Fotó: Korosa Titanilla

- Ezek közül az egyik útfelújításra vonatkozott - folytatta a polgármester. - A falu főutcájának 1 kilométeres szakaszát érintette volna ez a fejlesztés, de elutasították forráshiány miatt. Emellett terveztük egy falusi porta kialakítását bemutató célra, ám ennek megvalósítását sem tudjuk megoldani hasonló okokból.

Mint mondta: az önkormányzat saját erőből fejleszteni tovább nem tud, ezért magánszemélyeket kerestek fel, hogy ha módjukban áll, járuljanak hozzá a templom felújítási költségeihez.

A polgármester a nehézségek mellett arról is beszélt, hogy a településen - Lentihez és a muravidéki Dobronakhoz hasonlóan - energiavonalak metszik egymást. Ezeket a helyi turizmus fejlesztése érdekében nemrég bemérették és 4 energiapontot határoztak meg a vonalak kereszteződésében. Ezek a helyek jótékony hatással vannak az emberi szervezetre, feltöltik energiával, jelezte. Gosztolában ezek közül az egyik pont a helyi szálloda területén, a másik 3 a település más-más részén található. A tervek szerint az energiapontok mentén egy országosan is egyedülálló erdei, spirituális témautat alakítanak majd ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!