Hírek

2017.07.11. 13:53

Elektromos kisautók gyártásának keres helyet az ázsiai befektető, Nagykanizsa is képben van

Egy kínai gyár képviselői látogattak tegnap a dél-zalai városba, hogy felmérjék, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre elektromos városi kisautók gyártásához, valamint összeszereléséhez.

Pásztor András

A kínai vállalat küldöttségét tegnap Dénes Sándor polgármester fogadta, majd rövid összefoglalót adott a városról. Mint mondta: az önkormányzat minden tekintetben partnere tud lenni a kínai cégnek, legyen szó területek biztosításáról vagy akár már meglévő csarnokok bérléséről. A polgármester a szakképzett munkaerőre is felhívta a kínai delegáció figyelmét, illetőleg jelezte, hogy a helyi szakképzési centrum is nyitott olyan képzések indítására, amelyek szükségesek lennének egy autógyár kapcsán.

A kínai autógyár képviselői örömmel nyugtázták, hogy az infrastrukturális lehetőségek biztosítottak a városban, de további egyeztetéseket kezdeményeztek a helyi és országos adókkal, illetve engedélyekkel kapcsolatban. Az ázsiai üzletemberek legfőképpen arra voltak kíváncsiak, hogy az általuk gyártott elektromos kisautóknak milyen engedélyekkel kell rendelkezniük a forgalomba helyezéshez, illetőleg ezen okmányok beszerzése mennyi időt és energiát igényel.

A kínai autógyár képviselőit Dénes Sándor polgármester (jobbra) fogadta

Mint az a megbeszélésen elhangzott: ha a szükséges dokumentumokat sikerül beszereznie a kínai gyárnak, akkor szinte azonnal megkezdené a gyártást. A tervek szerint az első esztendőben 20 ezer autó gördülne ki a magyarországi gyárból, ami később a 100 ezres nagyságrendet is elérheti. A járműveket egyébként magyar gyártmányként értékesítenék szerte Európában.

Dénes Sándor polgármester jelezte: a kanizsai önkormányzat minden segítséget megad, így többek között az iparterület árából is tud kedvezményt biztosítani a beruházás nagyságának, s a foglalkoztatottak létszámának arányában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!