Kínai vállalatok fektetnék be nálunk a pénzüket - Megéri nekünk?

2011. június 28., 18:13 szerző: Horváth Viktória
A kínai és magyar kormány konkrét programokról, befektetési alapokról és pénzügyi keretekről szóló megállapodást kötött egymással szombaton. Ám, hogy jót tesz-e ez országunk gazdaságának, megoszlanak a vélemények. Erről kérdeztük a zalaegerszegieket.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']:
G->reklam_mentes: 0

- Szívesen vásárolok kínai ruházati üzletben. A minőség nem mindig kifogástalan, de az ár meggyőző  . mondta el Lantos Antalné, akit az egyik Kossuth utcai kínai boltban szólítottunk meg. - Tudom, hogy a magyar kereskedőket zavarja a terjeszkedésük, hogy egyre több üzletet nyitnak a belvárosban, de tehetetlenek: az árakkal és a választékkal nem tudják felvenni a versenyt.
 
- Nem figyelem a híreket, nem hallottam arról, hogy milyen kapcsolatokat ápolunk velük  - vallotta be Zárkai Tamás, aki gyerekeivel éppen cipőt próbált egy másik kínai ruhákat árusító üzletben.  - De nem biztos, hogy jó, ha tőlük várunk segítséget az ország talpra állításában. A történelmünk során számtalan példa van arra, hogy más nemzetek hogyan használtak ki minket vagy csaptak  be. Önzetlen segítség nem létezik. 
 

A kínai boltok népszerűek Egerszegen is  - Fotó: Ohr Tibor

- Már évek óta Magyarországon élünk, először Nagykanizsán, most pedig Zalaegerszegen. Mi, kínaiak nagyjából ismerjük egymást a városban, tudjuk, ki mivel foglalkozik, hol van boltja, néhányukkal össze is járunk  - mondta el a Kossuth utcán kínai büfét vezető Zsófi, aki kérte, így szólítsuk, mert teljes kínai nevét nehéz lenne leírni. Amúgy is már mindenki így hívja.

-  Szeretünk itt élni, Zalában, de az ország maga már kevésbé tetszik, nagyon különbözik a szülőföldünktől.

 Zsófi elmondta, ritkán fordul elő, hogy megszólják az utcán vagy bántó megjegyzéseket kap, nagyobb részt szívesen beszélgetnek vele a betérő vendégek, mert kis akcentussal ugyan, de tökéletesen beszéli a magyart. S úgy érzi, mivel több éttermük és büféjük is van, szeretik a zalaiak a főztjüket, hiszen ebédidőben alig lehet szabad asztalt kapni náluk.

 

Zsófi, aki Kínában nőtt fel, de már évek óta Zalában él, úgy érzi, az itt lakók nagy részét nem bántja, hogy ők is  itt élnek, dolgoznak - Fotó: Ohr Tibor

-  Figyelem a híreket, tudok róla, hogy Magyarország és Kína megerősíti a kapcsolatát, s természetesen örülünk is neki. Nem tudom, hogy örökre itt maradunk-e vagy egyszer még hazamegyünk, de addig is megpróbáljuk elfogadtatni magunkat  - mondta Zsófi, akinek nővére magyar férfihoz ment feleségül, így már családi kapcsolatait tekintve is kötődik az országhoz.

A kínai nagyvállalatok Kelet- és Közép-Európába fektetnének be, mondta el Ven Csia-pao, a kínai miniszterelnök, aki a hétvégén országunkba látogatott.  A kínai vállalatokat elsősorban a közlekedési infrastruktúránk érdekli, például a repülőtereink. Bár voltak a két ország között nézeteltérések, úgy tűnik, most a gazdasági érdekek előbbrevalók. Kína ugyanis beszállna a magyar államadósság finanszírozásába is, a kérdés már csak az: jó ez nekünk és mit kérne ezért a keleti ország?

 

Horváth Viktória

2011. június 28., 18:13 szerző: Horváth Viktória

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...