Hírek

2016.03.03. 13:36

Kis-Balaton: Az enyhe tél, a magas vízállás nem kedvezett a nádaratóknak

Kis-Balaton – Az idei tél nem kedvezett a nádaratóknak. A tórendszer mintegy 2000 hektáros nádasainak negyedén, 500 hektáron tervezik évente a nád aratását, azaz felújítását, de télen ennek is legfeljebb a negyedén sikerült elvégezni a munkát.

Hajdu Péter

A tél beálltától február végéig adják ki az engedélyt minden évben a Kis-Balatonon a nádaratásra. Márciustól már nem szabad a vállalkozóknak és nádkombájnjaiknak zavarni a vízi világot, hiszen közeledik a madarak visszaérkezése, fészkelése. Aratáskor is kikerülik azokat a víztájakat, ahol a régi, avas nád fészkelőhelyül szolgál, viszont ahol lehet, ott learatják. Mire adott lehetőséget a 2015-2016-os tél? – érdeklődtünk Kovács Zoltántól, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őrétől, aki a Kis-Balatont, illetve az évente rendszeresen ott folyó munkákat felügyeli.

Kovács Zoltán szerint a természetet nem zavarja a nagy víz, s már jönnek vissza a madarak
Fotó: Katona Tibor

– Nagyon nehezen ment a munka, és keveset tudtak dolgozni a nádaratók. Decemberben nem lehetett megkezdeni a nádaratást, mert fennmaradt a levél. Januárban elkezdett fagyni, megkezdhették a jégről aratást, de gyorsan visszaolvadt és tört a jég, állandóan abba kellett hagyniuk a munkát. Aztán a sok csapadéktól megemelkedett a vízszint, azért nem mehettek rá a területre a gépekkel. Február végére már víz alá kerültek azok a parti részek is, ahol a learatott kévéket tárolják – mondta a kialakult helyzetről.

A természetvédelmi őr elmondta, évente a teljes nádfelület negyed részének a learatása lenne optimális a nádas felújítása érdekében, és úgy a költőhelyeket sem háborgatnák. Mint közölte, a learatott mennyiség pontosabb becslése még hátra van, de azt már most látni, hogy a tavaly learatott területekhez viszonyítva (egyébként akkor sem sikerült elérni az 500 hektárt) is jóval kisebb, legfeljebb 150 hektáros nádfelületen sikerült elvégezni a munkát. Ebbe beleértendő a jó minőségű, az exportpiacokon tetőfedő anyagnak, nádszövet, illetve nádpalló gyártásra keresett úgynevezett egyidejű nád, és a régi, több éves avas nád tisztítása is. Utóbbit a vállalkozóknak a jövedelmet hozó nád fejében kell elvégezniük.

A tél akkor kedvezett volna a nádaratásnak, ha a gépeket megtartó vastag jég borította volna huzamosabb ideig a vízfelületet, és meg tudták volna közelíteni a mélyebb részeket is. Hatalmas kerekeiken úszva is tudnának aratni a speciális kombájnok, de az nem engedélyezett a Kis-Balatonon.

– Jönnek már vissza a déli madarak, látni kanalas récéket, és más récefajokat, de ezek egy része csak pihenni áll meg nálunk, ahogy melegszik az idő, mennek tovább. A nálunk költő nyári ludak már párban vannak, lassan kezdik a fészkelést, a vetési ludak és a lilikek nagy része pedig már elvándorolt, az északi költőhelyeik felé. Sok kócsag itt van a Kis-Balatonon, itt is teleltek, hatvan példányt számoltam össze, amint halásztak, mert a magas vízállásban feljöttek a kis halak – adott ízelítőt a gyarapodó madárvilágról Kovács Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!