Hírek

2014.09.02. 17:21

Kis-Balaton: még nem kritikus a belvízhelyzet

Kis-Balaton - A csapadékkal teli nyár után az ősz is esős napokkal kezdődik. A Kis-Balaton környékén még nem okoz súlyos gondokat a belvíz, de ha folytatódik az esőzés, fel kell készülni a belvíz elleni védekezésre.

Keszey Ágnes

Az egyik szivattyútelepet mutatja Presír József. Fotó: Keszey Ágnes

Az elmúlt hónapokban folyamatosak voltak az esőzések, még az egyébként általában száraz augusztusban is. Az elmúlt napokban pedig ismét zuhogott.

– Három nap alatt közel 60 mm csapadék hullott a térségben – ismertette Presír József, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Kis-Balaton Üzemmérnökségének vezetője, akitől megtudtuk: ha továbbra is ilyen esős napok lesznek, akár komoly gondokat is okozhat a belvíz a térségben, és akkor meg is teszik a szükséges teendőket.

Automatikusan távvezérléssel tudják indítani a szivattyúkat a Kis-Balaton térségébe. Fotó: Keszey Ágnes

Presír József kiemelte: vannak helyek, ahol már kezd kritikus lenni a helyzet, de még nem kell beavatkozni: Zalaapáti térségében egy mezőgazdasági területnél, Sávoly és Kápolnapuszta térségében, a vasútvonalak mentén és Zalavár térségében is viszonylag nagy területen. Nagy összefüggő elöntést még nem tapasztaltunk, de a vízelvezető árkok már sok helyen tele vannak. A jelenlegi helyzet határeset. Naponta többször bejárjuk a területet, hogy szükséges-e a védekezés. Felkészültünk a feladatokra: az elmúlt időszakban felújítottuk a szivattyútelepeket, kitisztítottuk a belvízelvezető árkokat – mondja az üzemvezető.

A belvíz elleni védekezést egyébként több ok miatt kezdhetik meg: a magas vízszint, az elöntött területek nagysága, vagy lakossági bejelentés alapján indokolt esetben megkezdődik a rendkívüli védekezés.

– Ha ilyen marad az időjárás – ami a meteorológiai előrejelzések alapján valószínű, akkor 1-2 héten belül elrendelhetik a védekezést – tette hozzá a szakember.

A Kis-Zala csatorna Zalavár közelében - emelkedik a vízszint, mutatja Presír József. Fotó: Keszey Ágnes

A Kis-Balaton térségében 10 szivattyútelep van, ezek 100 négyzetkilométernyi területet látnak el. Jelenleg egyiket sem kell működtetni. Ha a belvíz miatt meg kell kezdeni a védekezést, akkor automatikus távvezérléssel beindítják a szivattyúkat, hogy mentesítsék a belvíztől a térséget.

Címkék#Kis-Balaton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!