Hírek

2017.07.26. 19:00

A stégen nyújtózni jó - A zalai tópartokon is érzékelik idén a "viharveszélyt"

A nyári pihenés idején kedvelt helyszínek a zalai tavak. Tegnap az időjárás kevésbé kedvezett a fürdésnek, de így is voltak, akik a szabadidejüket a tópartokon töltötték el.

Korosa Titanilla

Ifjú focisták népesítették be a napokban a csesztregi szabadidőközpontot, a Szentendréről érkezett 29 fős csapat tagjai a napi két edzés között és után szívesen mártóznak meg a tó kellemes hőmérsékletű, tiszta vizében, de a stégen nyújtózni is jó dolog - állítják a srácok.

- Harmadik éve tartjuk itt az edzőtáborunkat, nagyon szeretünk Csesztregre járni - foglalja össze tapasztalataikat röviden Egervári Ágoston. - Nagyon jó az itteni pálya, és a kaja is finom.

Egervári Ágoston (balról) és Németh Péter Szentendréről érkeztek Csesztregre, labdarúgó edzőtáborba. A tegnap délutáni 24 fok ugyan a fürdésnek nem kedvezett, de Tüske Adriánnal, a szabadidőközpont üzletvezetőjével jól elbeszélgettek a stégen
Fotó: Gyuricza Ferenc

Játékostársa, Németh Péter hozzátette: ők a csapat legidősebb tagjai, ezért nekik nincs kötelező csendes pihenő a kora délutáni órákban, mint a fiatalabb társaiknak. Ezt kihasználva ültek ki a stégre, a szabadidőparkot vezető Tüske Adriánnal beszélgetni.

- Az idén valamivel kevesebb a fürdővendég, de hasonló információk érkeznek az őrségi tavakról is - mondta Tüske Adrián. - Talán a hirtelen záporoktól tartanak az emberek, azért mennek a szabadstrandokra kevesebben.

A szabadidőközpont üzletvezetője azt is hozzátette: a tó környéke többnyire hétvégente telik meg élettel, van, hogy száznál többen látogatnak ki a partjára.

- A környékbeli falvakban élők is szívesen járnak ide, de akadnak olyanok is, akik távolabbról járnak vissza rendszeresen - folytatta Tüske Adrián. - A bójával lekerített, fürdésre kijelölt rész nem túl mély, arrafelé a víz is hamarabb felmelegszik, a hűvösebb idő ellenére most is egészen kellemes.

A Kistolmácsi-tónál tegnap kora délután érkeztek a strandolók, a kikapcsolódást keresők. A tónál lehetőség van fürdésre és horgászatra is, többen is lógatták a horgászbotot a vízparton. Napozókat csak keveset lehetett látni a tegnapi 23 fok körüli nyárban, de voltak olyanok, akik a hűvösebb idő ellenére is belemerészkedtek a vízbe.

Balról Cser Klaudia, Horváth Partik és Cser Leila Kistolmácson
Fotó: Korosa Titanilla

Horváth Patrik, Cser Klaudia és Cser Leila Letenyéről, illetve Rigyácról érkeztek Kistolmácsra. Mint mondták: ha tehetik, heti 3-4 alkalommal is felkeresik a tavat.

- Szívesen töltjük itt az időt, jó a víz és kevés az ismerős - foglalta össze a lényeget Klaudia. - Patrikkal szabadságon vagyunk, Leila a nyári szünetet tölti, én néhány nap múlva utazom Németországba dolgozni, úgyhogy ki kell használni az időt.

Bár a víz tegnap kissé hidegnek tűnt, úgy tervezték, hogy a délután folyamán rászánják magukat a fürdőzésre is. Patrik felhívta a figyelmet arra is, hogy a víz hirtelen mélyül, ezért óvatosan kell belemenni a tóba.

Egy másik, vidám társaság is Kistolmácson töltötte az időt. A tízfős túracsapat tagjai Tatáról érkeztek.

- 2005 óta túrázunk együtt, az Országos Kéktúrát három éve fejeztük be. Jelenleg a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát járjuk már három éve, így kerültünk Kistolmácsra. Öt napot túráztunk, most kicsit pihenünk - mondta Izsó Attila. - Évente 120 kilométert teszünk meg.

A pihenőnapon királyt is választottak maguknak Csapó Gábor túratárs személyében, aki a szórakoztató programokért felelt tegnap. Délutánra sportprogramot, sorversenyt és pihenést terveztek. Azt is elmondták, hogy még két napot tartózkodnak a környéken, ez idő alatt további kilométerek várnak rájuk, majd szombaton utaznak haza.

Borbély Tamás és Dani a zalaegerszegi Gébárti-tó gyaloghídján
Fotó: Katona Tibor

A bizonytalanul borús, záporokkal tarkított szerdai nap a zalaegerszegi Gébárti-tóhoz sem csábított túl sok fürdőzőt. Ám az a család, amelyet mégis a szabadvízen ért a délután, egyenesen Bristolból érkezett. Kámán Gábor informatikus Baktüttősről indult el tíz éve, lányai, Alexandra és Annamária már Angliában születtek, most a nagyszülőkhöz utaztak nyaralni. Az amúgy kellemes hőmérsékletű vizet mindketten nagy kedvvel vették birtokba, csakúgy, mint a Pécsről érkezett művészeti táborozók közül ketten. A tóparton találkoztunk Borbély Tamással és két kisfiával: biciklivel érkeztek, a fürdés nem volt aktuális, egyébként is délután még mozi is várt a kiskamaszokra. Dani és Barni a vadkacsák és a halak bűvöletében nézelődtek, egyébként is nagy állatbarátok, a nemrég véget ért egyiptomi családi nyaraláson is a Vörös-tenger halai kötötték le őket. Kiderült, a decemberi szülinapra nyuszit remél a nagyobbik.

A csendes part kedvezett annak a néhány horgásznak is, aki tegnap választotta kikapcsolódásul a tó környékét. Ami Zalaegerszegtől északra, két kis patak felduzzasztásával keletkezett a város mesterséges, legmélyebb pontján 3 méter mély tóként; melynek névadója egy, időközben eltűnt középkori település. Az 1976-ban megkezdett munkálatokat követően, a városi összefogással épült tározót 1979. augusztus 20-án adták át a nagyközönségnek. Ma már kemping is található mellette, a messzebbről érkezők kedvéért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!