Hírek

2017.02.16. 16:10

Kitüntetések a megyei kórház ápolók napi ünnepségén

Zalaegerszeg - Rendhagyó módon ünnepelték csütörtökön a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban az ápolók napját, hiszen Kossuth Zsuzsa születésének 200. évfordulója is okot adott az emlékezésre.

Magyar Hajnalka

A rendezvénynek a Neurogaléria adott otthont, ahol gyógyászati relikviákat és archív fotókat felvonultató kiállítást is berendeztek a kórház gyűjteményéből. Az ünnepségen Bognárné Laposa Ilona ápolási igazgató köszöntötte a résztvevőket, majd dr. Halász Gabriella főigazgató mondott beszédet. Párhuzamot vont a szabadságharc katonáit ápoló, tábori kórházakat szervező Kossuth Zsuzsanna kora és jelenünk közt, rámutatva, ma is rendkívüli körülmények között működik az egészségügy. Az élet meghosszabbodása miatt éveink egyharmadát valamilyen betegséggel küzdve töltjük, az egészségügy intézménye nélkülözhetetlenné vált az emberek számára. Ez hatalmas feladatot jelent, ráadásul nagyon kevés fiatal választja az ápolói hivatást. Pedig ezen szakma egyike azon keveseknek, amely azonnali pozitív visszajelzést ad művelőinek, amiből rengeteg pozitív energia meríthető.

A kitüntetettek: Bajzik Tímea, Fülöp Andrea, Dóczi Csabáné, Joó Szilvia, valamint Raffai Lászlóné

Az ünnepségen részt vett dr. Páva Hanna, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese is. Beszédében felidézte Kossuth Zsuzsanna alakját, megrázó és önfeláldozó életútját. Elismeréssel szólt a ma ápolóinak teljesítményéről, s bejelentette, szeptemberben ápolói ösztöndíjprogram indul, s hamarosan kampányt szerveznek e hivatás presztízsének növelése érdekében. Az anyagi elismerésről szólva utalt a korábbi, 26,5 százalékos béremelésre, amit idén novemberben 12 százalék, majd az elkövetkező 2 esztendőben további 8-8 százalékos emelés követ. Örömmel jelezte, hogy csökkent a külföldön munkát vállalók száma, tavaly a korábbi évekhez képest mintegy 100-al kevesebben, 470-en döntöttek így. Ezt követően Kovács Ilona megyei vezető ápoló szólt az ünneplőkhöz, kitérve rá, hogy az ápolói létszámhiány világszerte kritikus, 2020-ra a 29 százalékot is elérheti. Zalában ez az adat jelenleg 10,1 százalék, s reményre ad okot, hogy öt éve nem csökken megyénkben a szakdolgozói létszám.

Kertész Ibolya és Kertész Róbert a relikviákkal ismerkedik Fotó: Katona Tibor

A rendezvény, amit Kertész Róbert szavalata és Kertész Ibolya éneke színesített, elismerések átadásával zárult. Kossuth Zsuzsanna emléklapot kapott Bajzik Tímea aneszteziológiai szakasszisztens, Joó Szilvia diplomás ápoló (pszichiátria), Dóczi Csabáné szakápoló (kardiológia). A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az Év Oktatója díjban részesítette Fülöp Andreát, a fül-orr-gégészeti osztály diplomás ápolóját, a Magyar Ápolási Egyesület díszoklevelét pedig Raffai Lászlóné, a traumatológia vezető asszisztense vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!