Hírek

2017.02.12. 10:21

Kiválóan sikerült a negyedszer megrendezett Egyházközségi Böllérfesztivál

Murakeresztúr – Fergeteges hangulat, jó közösség és finom ételek, italok – kell ennél több? Mindez egy helyen megvolt szombaton, a Mura menti malacságok – IV. Egyházközségi Böllérfesztiválon.

Horváth-Balogh Attila

Négy évvel ezelőtt, amikor felvetődött a fesztivál ötlete, talán sem az ötletgazdák, sem a szervezők nem gondolták, hogy ez a rendezvény lesz a Mura-menti térség egyik legnagyobb dobása. Azóta folyamatos a bővülés és egyre nő iránta az érdeklődés.

– A világ folyamatosan változik – bocsátotta előre Pavlicz Lajos murakeresztúri polgármester. – És benne az emberek, az emberek gondolkodása is átalakul, hagyományok tűnnek el. Éppen ezért abban látjuk a böllérfesztivál jelentőségét, hogy általa talán a legifjabb generációval is sikerül megismertetnünk egy olyan hagyományt, amellyel a régiek biztosították maguknak a megélhetést, a mindennapi táplálékot. Persze, a disznóvágás anno nem csak erről szólt, hanem a közösségépítésről is, hiszen minden ilyen alkalomkor összejöttek a családok, a barátok és akár két napon át is együtt voltak, a disznóhús feldolgozásával foglalkoztak, miközben megbeszélték egymással az élet nagy dolgait. Hitünk szerint ma is, erről is szól a böllérfesztivál.

A polgármester azt is elmondta: annak idején a rendezvény a fityeházi-murakeresztúri egyházközség keretein belül indult el, de később bekapcsolódtak a szervezésbe a települések önkormányzatai is. Mára pedig az egyházi és világi szervezetek együttműködésének szép példájává nőtte ki magát a fesztivál.

Alakul, tekeredik a kolbász a Keresztúri Szikracsapók kezei alatt, balról jobbra Csuba Imre, Kovács Péter és Médli Gábor látható Fotó: Szakony Attila

A plébános, Szász Gyula ugyancsak a rendezvény közösségszervező, közösségmegtartó erejét véli jelentősnek.

A mostani fesztivál kicsit más volt, mint az eddigiek, ugyanis a tombolán disznóhúst lehetett nyerni. Mint azt Zavarkó József alpolgármester elárulta, a 10 órakor kezdődött látványdisznóvágás során feldolgozott röfi húsából egységcsomagok készültek, s azok találtak gazdára a tombolát vásárlók körében. Miközben odakint a nagykanizsai Kanizsa Hús 2000 Kft. munkatársaiból verbuvált gárda tagjai Kutfej József ügyvezető irányításával Öcsit, a sertést darabolták (aki életének utolsó pillanataiban éppen félálomban szendergett egy utánfutón – állítólag attól a pálinkától, amivel a rendezvény sztárvendége, Nádas György humorista kínálta meg...), a monumentális rendezvénysátorban 9 csapat sütött-főzött különféle disznótoros finomságokat. A helyi önkéntes tűzoltók, a Keresztúri Szikracsapók 15 fővel képviseltették magukat.

– Azt gondolom, beváltotta a reményeket a fesztivál – hallottuk Tislerics Antal parancsnoktól. – Abból a szempontból is, hogy az utóbbi időben újra nőtt a községben a házi disznóvágások száma, ami igazán örvendetes.

A Dél-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. „Szeletelők" nevet viselő gárdája először vett részt a versenyen.

– Kolbászt, hurkát, töpörtyűt, sült húsokat készítünk, ez az alap – árulta el Fábics István, a csapat egyik szervezője. – Ami ezen felül van, az egy specialitás, vargányás körömpörkölt csülökkel, dödöllével, házi savanyúsággal. Hogy hányadikak leszünk? Ez nem kérdés, természetesen megnyerjük. Ha mégsem, akkor tévedtem...

Nem tévedett. A leves kategóriában a Südők nyerték meg a versenyt, míg a legjobb főételt a Szeletelők készítették. A hurka kategória első helyezettje a Röfi-Döfi, a kolbászé szintén a Szeletelők, a legfinomabb tepertőt Röfi-Döfiék készítették, míg az abszolút győztes ugyancsak a Südők csapata lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!