Hírek

2015.10.07. 15:50

"Kiveszem a könnyező apuka kezéből a telefont, s lefotózom a legszebb pillanatot" - keszthelyi orvos, dr. Göndöcs Zoltán az Év orvosa

Keszthely - A legszebb a gyermek születése - vallja dr. Göndöcs Zoltán, aki olvasóink szavazatai alapján – a januári hónap orvosa cím után – megyénkben az Év orvosa lett.

Keszey Ágnes

Dr. Göndöcs Zoltán keszthelyi szülész – nőgyógyász főorvos  lett olvasóink szavazatai alapján az Év orvosa.

- Nagymamám egy ismert keszthelyi orvoscsaládnál volt házvezető és én gyermekkoromban többször mentem vele. Hét - nyolc éves lehettem, amikor kaptam egy kiszuperált, hagyományos, régi orvosi táskát. Szüleim és nagyszüleim elmondása alapján folyamatosan azzal rohangáltam. Azt követően, ha megkérdezték, hogy „mi leszel, ha nagy leszel?” én azt válaszoltam: orvos - idézte fel a pályaválasztás történetét dr. Göndöcs Zoltán.

Gimnáziumban padtársával ugyan egy évig azt tervezték, hogy kamionsofőrök lesznek, ám kitartott célja mellett. (Az említett iskolatárs dr. Doma Imre szintén orvos  lett, s ma is együtt dolgoznak.).

Göndöcs Zoltán érettségi után két évig Budapesten az I.sz.Anatómiai Intézetben  boncsegédként dolgozott, majd sikeres felvételit követően a SOTE elvégzése után visszakerült szülővárosába. 24 éve dolgozik a keszthelyi kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán.

dr. Göndöcs Zoltán az Év orvosa Fotó: a szerző

Visszatérve a pályaválasztáshoz: a gyermekgyógyászat és jelenlegi szakterülete iránt érdeklődött, mert nagyon szereteti a gyerekeket. Ám az egyetemi évek alatt egyértelművé vált számára, hogy a szülészet-nőgyógyászat lesz a választott terület.

- Szakmájának mindkét részét szereti, hiszen a szülészet mellett a nőgyógyászati betgségek kezelése, a műtétek is mindennapos kihívást jelentenek.  A szülés a világ egyik legszebb dolga, ahogy látja  az ember, hogy az Édesanyák és Édesapák könnyes szemmel, örömmel fogadják a kis jövevényt.

A keszthelyi kórházban évente átlagosan közel hatszáz szülés van. dr. Göndöcs Zoltán eddig közel 3000 babát segített világra

- Sok újítás történt  az osztályon: alternatív szülőszobát alakítottunk ki, például kádban, labdán vajúdhatnak a szülőnők. Az a legfontosabb, hogy a szülés fájdalmas időszakát minél kedvezőbben, otthonosabb körülmények között éljék meg. Rooming rendszer működik osztályunkon,a babák 24 órán keresztül az anyukák mellett lehetnek. A szülések nem egyformák: van, amikor egy pillanat alatt el kell döntenünk, hogy rohanunk a műtőbe, mert  életveszélyben van a magzat vagy az anya. Sima szülésnél - ahogy nagyanyáink, dédanyáink szültek - az orvosnak pedig szinte csak közreműködő, segítő feladata van. A szülésznőknek természetesen szintén nagy szerepe van, mind a vajúdás, mind a szülés alatt.  A szülések nagy része ma már apás szülés - mesélte el lapunknak az orvos, aki nőgyógyászati munkájának legfontosabb részeként a gyógyítást, meggyógyítást, de még fontosabbként a megelőzést és a szűrések fontosságát emelte ki.

- Két embernek külön köszönettel tartozom: dr. Thán Ede főorvosnak, aki annak idején kezdőként felvett az osztályra, s Ő tanította meg a szakmát, mutatta meg a helyes irányt a betegek ellátásánál, valamint a mostani főnökömnek dr. Novák Péter osztályvezető főorvosnak, aki 15 éve biztosítja a szakmai hátteret, a nyugodt munkakörülményeket. Itt kezdtem a pályát Keszthelyen, s itt is szeretném befejezni. A legnagyobb siker, amikor az ember meg tudja menteni egy veszélyben lévő újszülött életét. A legszebb a gyermek születésének pillanata. Sokszor kiveszem a könnyező apuka kezéből a telefont, s lefotózom, amikor elvágja a köldökzsinórt, vagy odabújik a picur mellé, akit odahelyezünk az anyuka mellkasára - mert ezeket a pillanatokat meg kell örökíteni számukra- vallja az Év orvosa, dr. Göndöcs Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!