Hírek

2017.06.27. 16:54

Klímastratégia és társasjáték

A klímaváltozás hatásait mindenki megérzi, de bárki tehet is érte. Erre is felhívták a figyelmet a település készülő klímastratégiáját bemutató sajtótájékoztatón.

Keszey Ágnes

A Klímabarát Települések Szövetsége egy pályázat keretében öt település – köztük Gyenesdiás – klímastratégiáját készíti el, mely mintaértékű lesz. A sajtótájékoztatón elhangzott: egyrészt mert még egy település sem alkotott ilyet, másrészt mert komplex módon segíti az éghajlatváltozásra való felkészülést. A szövetség szakmai vezetője kiemelte: ez nem valami távoli és messzi fogalom, mindenkit, mindenhol érint.

- Ha csak arra gondolunk, hogy az elmúlt egy hétben milyen időjárás volt, akkor  nem kell magyarázni, mint jelent az éghajlatváltozás és miért fontos, hogy megtaláljuk azokat az alkalmazkodási lehetőségeket, melyekkel ezekre a károkra, esetenként csapást okozó jelenségre fel tudunk készülni - hangsúlyozta Pálvölgyi Tamás a KTSZ szakmai vezetője.

Bakonyi-Gróf Anna, Talabér Barnabás, Hamza Márk és Barna Boglárka ismerkedett a társasjátékkal, Bajzikné Panni, a Nők a Balatonért Egyesület  tagja segítségével Fotó: Keszey Ágnes

A cél az, hogy egy gyakorlatias dokumentum készüljön. Ennek egyik pillére a klímastratégia, a másik komplex: környezeti, éghajlati, energetikai szemléletformálás.

- Ez ahhoz kell, hogy ezt a kérdéskört komolyan vegyük. Az éghajlatváltozás kérdései nem az ENSZ, nem az Európai Unió, nem a Parlament falai között fognak eldőlni, hanem a fejünkben és szívünkben. Ha nem épül be a mindennapi gondolkodásunkba, nem lesz téma kocsmában, kávézóban, boltban és nincs erről elég információnk, vagy az információt nem tudjuk feldolgozni, akkor veszítünk és ez számunkra nem teremt kedvező állapotot – hangsúlyozta Pálvölgyi Tamás. A stratégia kidolgozása a kihívásokat rejtő gócpontokat felmérésével veszik kezdetét.

- Ha vannak villámárvizek, esetlegesen szélsőséges hőhullámok, vagy a csapadék akár a szárazság hatására allergén jövevény gyomok jelennek meg, tudnunk kell, hogyan lehet ezekre felkészülni vagy védekezni ezek és hatásuk ellen - részletezte Gál Lajos polgármester.

A sajtótájékoztató másik részében a Nők a Balatonért Egyesület elnöke: Szauer Rózsa és térségi vezetője  Vetőné Zeke Erzsébet mutatta be a Vigyázz rám!  balatoni társasjátékuk legújabb kiadását. A memóriajáték részben változtak a növény-és állatfajok, a hátoldalra balatoni vízimalmokat bemutató rész és malomjáték került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!