Hírek

2017.08.11. 14:45

Klujber Richárd az élményért dolgozott, ami megfizethetetlen

SÖJTÖR A söjtöri Klujber Richárd önkéntesként bepillantást nyerhetett a profik világába a Győrben megrendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon.

Horváth-Balogh Attila

A fiatalember a győri Széchenyi István Egyetem közlekedésmérnök szakos hallgatója, s a választható stúdiumok sorában vállalta kíváncsiságtól vezérelve az önkéntességet a leendő olimpiai bajnokok nagyszabású megmérettetésén.

- Még sosem voltam ilyen monstre sportversenyen se önkéntesként, se résztvevőként, ezért jelentkeztem - idézte fel a kezdeteket Klujber Richárd. - Egy félév keretében megtudtunk minden fontos információt a sporteseményről, s az elméleti tudásra a gyakorlat, maga a verseny tette fel a koronát. Én a szállítás és logisztika területére voltam beosztva. Ez így nagyon elegánsan hangzik, de a valóság más volt: a verseny ideje alatt gyakorlatilag útbaigazító ember voltam a buszmegállóban. Azt kaptam feladatul, hogy a hozzám lépő versenyzőknek, edzőknek és a helyi lakosoknak elmondjam, honnét és mikor indulnak az általuk keresett autóbuszjáratok. Az én szolgálati helyem az Olimpiai Sportparknál volt, amely többek között a dzsúdónak, a tenisznek és az atlétikaversenyeknek adott otthont. Egyébként összesen 1500-an segítettük (Zalából 13-an) a verseny lebonyolítását önkéntesként, ebből kétszáz fő csak a beléptetéssel foglalkozott. Külföldről is jöttek önkéntes segítők, a szobatársam éppen egy kínai gyerek volt.

Richárd azt is elárulta: amikor éppen nem dolgozott, természetesen ott volt a versenyeken a szurkolók soraiban, így jutott el a kerékpározók, az úszók és a kézilabdázók megmérettetéseire.

Klujber Richárd a győri fesztivál kabalakakasával, Hugoo-val

- Kézilabdás lányaink bejutottak a döntőbe, amit élőben végigszurkolhattam - jelezte a söjtöri fiatal. - Fel-emelő érzés volt, főleg, mert jelentős gólaránnyal győzték le a románokat.

Richárd pozitív tapasztalatokkal tért haza.

- Habár Magyarországnak ez volt az első olimpiai versenye, nagyon profin sikerült megrendezni - jelentette ki. - Valóban olyan volt ez, mint egy kis olimpia, amire 50 országból 2500 versenyző érkezett és nem hallottam arról, hogy bárki is elégedetlen lett volna a körülményekkel, a színvonallal. Azt gondolom, nagyon nagy dolog, hogy ezt a fesztivált, a vizes vébét és a Forma-1-et, habár egy időben voltak, mégis sikerült ilyen magas színvonalon lebonyolítanunk. Ám az kicsit bánt, hogy a sporthírekben gyakorlatilag csak a vizes vébéről és a Forma-1-ről esett szó, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválról mintha megfeledkeztek volna úgy az állami, mint a kereskedelmi médiumok. Pedig utóbbi is méltó lett volna a nagyobb sajtófigyelemre, például azért is, mert a versenyzők soraiban ott volt jó néhány a jövő reménységeiből. Magyar vonatkozásban érdemes megjegyeznünk Nagy Réka úszó, Pál Tamara és Kácsor Gréta kézilabdázók neveit. Előbbi két aranyérmet biztosan szerzett, de lehet, hogy még egy bronzérmet is, ebben nem vagyok biztos, utóbbi kettő lány pedig a vállaikon vitte a döntőig a magyar lánycsapatot. Szerintem ők 10 éven belül tovább gyarapíthatják a magyar élsportolók névsorát.

Richárd arról is mesélt: sokan megkérdezték tőlük, önkéntesektől, hogy tényleg ingyen teszik a dolgukat? Nos, lapunknak elmondta, igen és mégsem, hiszen rangos versenyekre mehettek be belépő nélkül, továbbá kaptak pólót, rövidnadrágot, melegítőt, széldzsekit, sapkát és cipőt. Ez volt a fizetség - és az élmény, ami megfizethetetlen.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!