Hírek

2016.12.22. 13:04

Kockázatos jégre lépni - A korcsolyázóknak és a lékhorgászoknak még várniuk kell

Több mint egy hete tartja magát nap közben is a mínusz, de ez a hideg még kevés ahhoz, hogy programot kínáljon a téli sportok, köztük a korcsolyázás számára. A tavak éppen hogy beálltak.

Hajdu Péter

A megyében található horgásztavak, víztározók felülete még csak részben fagyott be, de ott sem ajánlatos megpróbálni rálépni, ahol a teljes vízfelület megszilárdult. A tavaink felületén képződött réteg ugyanis még nagyon vékony. A zalaegerszegi Gébárti víztározó felülete is csak részben fagyott be. A Kézművesek Háza előtti partszakaszt már hosszan lezárta a jég, de a tó közepe még nyílt víz. Csak a vadrécék és a hattyúk kapaszkodnak ki a jégre. A parton kint van a veszélyre figyelmeztető tábla.

– Talán egy centiméteres a jég, meg ne próbálja senki, hogy rálép, mert azonnal beszakad. Folyamatosan mínusz 8-10 fokos hideg kellene ahhoz, hogy megvastagodjon. A strand előtti részen és a ságodi ágban, de Andráshida felé, a hosszú ágban is hullámzik még a víz. A Gébárti-tó mély vizű, áramlatok járják – hallottuk Toplak Tibor halőrtől.

A partszéli jégre lépni nem ajánlatos, de a téli tavak partján érdemes sétálni. Élményszámba megy a látvány, ami a kirándulók elé tárul. Képünk a Gébárti-tónál készült, ahol récék és fiatal hattyúk gyülekeztek a víz és a jég határán (Fotó: Pezzetta Umberto)

– A ságodi oldalon jelentős mennyiségű melegvíz folyik bele a tóba a termálból. Szerintem mostanában nem lehet arra számítani, hogy megvastagodjon a jég – mondta a halőr.

Ez a se ilyen, se olyan állapot a horgászoknak sem jó. Mint elmondta, csak két-három horgász próbálkozott csütörtök reggel is, mivel csak ott tudnak horgászni, ahol teljesen nyílt a víz. A vékony jég lékhorgászatra nem alkalmas, de az ólom már nem töri át a jeget.

Hasonló hírt kaptunk Zalaszentmihályról is. A vadregényes horgásztón négy-öt centiméter vastag jégréteg képződött, ami nem bírja el egy ember súlyát. Egyébként a tó kiváló lehetőséget nyújt a horgászoknak télen is. Ha már megbízható a jég, más megyékből is ide járnak a lékhorgászok süllőre, csukára, de egyelőre csak a partról lehet szemlélődni, a jég csalóka látványa senkit se tévesszen meg. Ugyancsak ez a helyzet Kustánszegen.

A zalalövői Borostyán-tavon csütörtök délelőtt tartott szemlét Tuboly Béla, a strand üzemeltetője.

– A tó 15-20 százalékán képződött hártyajég. Ahhoz, hogy biztonságos legyen, 12-15 centis vastagságúnak kellene lennie. Az elmúlt két évben sajnos nem nyílt mód a tavon korcsolyázásra, ha nem fordul jóval hidegebbre az idő, ez lesz a harmadik ilyen telünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!