Hírek

2013.10.29. 10:55

Koldus lesz belőle vagy királyfi

Zalaegerszeg - Még csak 16 éves, de már öt éve szerepel színpadon. Négy színdarabban is játszott, többek közt a Légy jó mindhaláligban, Nyilas Misi szerepét. A zalaegerszegi Lehotai Miksa most Székesfehérváron, a Vörösmarty Színház Koldus és királyfi című ősbemutató előadásában kapott főszerepet. Ennek kapcsán beszélgettünk.

Zalai Hírlap

- Mikor elkezdtem énekelni, az első sikeremet egy musical dallal értem el - kezdte a tehetséges fiú arra a kérdésre, honnan a zenés darabok szeretete. - Az iskolában biztattak, hogy fejlesszem a hangom. Nem akartam változtatni a stíluson. Nagyon szeretem a musical-eket, de nyitott vagyok másra is, ha úgy hozza az élet. Kedvenceim közé tartozik a Fényév távolság a Padlásból és a Légy jó mindhalálig dalai is, de hangulatomtól is függ, min dolgozom szívesen.

Lehotai Miksa: - Örülök, hogy megadatott nekem (Fotó: NK)

- Hogyan képzed magad?

- Öt éve tanulok énekelni Kovács Katánál és egy éve járok a zeneiskolába is Berkes Dánielhez. Emellett idén nyáron részt vettem egy országos musical kurzuson, Várpalotán. Ez két és fél hét volt, ez idő alatt is nagyon sokat tanultam, a gála előadást pedig a Vörösmarty Színházban tartották, így már akkor ismerkedtem a hellyel. Emellett a nyáron, Hévízen is volt alkalmam játszani a Padlásban, Herceg szerepét. Gyorsan készült az előadás, másfél hét alatt próbáltuk össze, de ebből is sokat tanultam. Török Tamás színész például kimondottan inspiráló volt.

-- Hogyan kerültél be a székesfehérvári előadásba?

- A válogatásra anyukám talált rá, és a pót utáni pótmeghallgatásra mentünk el. Két dalt és egy verset kellett vinni, ezenkívül adtak még helyben kottát és ott kellett a darabból megtanulni pár sort. Több forduló is volt, de mikor másodszorra visszahívtak, akkor már csak hárman voltunk, a rendezőnek pedig csak két ember kellett. Ott is kellett énekelni, meg jeleneteket állítottunk be a darabból, aztán a nap végén megmondták, hogy melyikünk jutott be.

- Ez már a második főszereped. Komoly teljesítmény ennyi idősen...

-Nekem ez nagyon nagy élmény, hogy tényleg már 16 évesen lehetőségem adódik erre. A darab rendezője Szurdi Mikós lesz, a zeneszerző Döme Zsolt. Nagy nevekkel dolgozhatok tehát együtt ebben a pár hónapba, és igazán örülök annak, hogy ez az egész megadatott nekem. Igaz, áldozatokkal is jár a lehetőség. November eleje körül elköltözöm Székesfehérvárra és ameddig tartanak az előadások, addig ott is maradok, mivel nincsen váltótársunk, így magántanuló leszek.

- Mit gondolsz, mi lesz a legnagyobb kihívás a Koldus és királyfiban?

- Az, hogy még nem tudom, melyik szerep lesz az enyém, bár valójában teljesen mindegy is, hiszen mindkettőt el kell tudni játszani, de azért részben ebben áll a feladat bonyolultsága is. Ugye az egyikük egy szegény fiú, míg a másik egy király. Most, hogy megcserélik a szerepeiket, nem fognak egyről a kettőre megváltozni, de vannak szokásaik, amiket meg kell változtatniuk ahhoz, hogy ne jöjjenek rá mások  a turpisságra. Ezt eljátszani mindenképpen bonyolult feladat lesz, bármelyiküket is fogom megformálni.

- A jövőre nézve mik a terveid?

- A Kölcsey Ferenc Gimnáziumba járok, 9. osztályba, de a színészetet szeretném tovább csinálni. Már öt éve foglalkozom ezzel és nem is igazán tudom elképzelni magam más pályán. Legalábbis az éneklés az biztos. Ha odaérek, meg szeretném próbálni a Színművészeti Egyetemet és a Bécsi Zeneművészetit is. Tényleg nagyon szeretem ezt csinálni, szóval, ha lenne lehetőségem, maradnék a magántanulásnál és elsősorban a színpadnak élnék. Egyik nagy szerepálmom, hogy eljátszhassam a Vámpírok báljában Krolock grófot. Bot Gáborra nagy példaképként tekintek, ahogy mellette Egyházi Gézára szintén, de két volt zeneiskolás társamra, Borsos Annára és Bódis Bettinára is, akik igazolják, hogy kitartó munkával el lehet érni, amit szeretnénk és valóra válthatjuk az álmainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!