Hírek

2014.07.30. 16:15

Kollégiumba vagy albérletbe? - Zala megyei körkép

Kollégiumba vagy albérletbe? A diákok már keresik a lakhatási lehetőségeket a tanulmányaik idejére.

Szabó Judit

A megye három városában felsőoktatási intézményektől és ingatlanirodáktól gyűjtöttünk információt arról, hogy a felsőfokú tanulmányokat kezdő, illetve folytató fiatalok hogyan, s mennyiért tudják megoldani a lakhatásukat. Körképünkből az is kiderül, hogy vannak, akik a bejárást választják. Ha az otthonuk nem túl messze, körülbelül 50 kilométerre van a főiskolától vagy egyetemtől, ez a legolcsóbb megoldás.

Zalaegerszeg ingatlanpiaca nem bővelkedik albérletekben, tudtuk meg az Otthon Centrumban. Ha megjelenik egy-egy ajánlat, rögtön találnak bérlőt. A kiadó lakásokat zömében nem a főiskolai hallgatók keresik. Jellemzőbb, hogy összeköltöző párok vagy munkavállalás céljából Zalaegerszegre költözők veszik ki a meghirdetett lakásokat.

Zalaegerszegen az albérletek díja általában 30-50 ezer forint plusz rezsi. A BGF Gazdálkodási Kar kollégiumába felvett állami ösztöndíjas hallgatóknak havi 11 ezer, az önköltségeseknek 22.650 forintot kell fizetniük. A kihasználtság általában 70-80 százalékos, említette Lambertné Katona Mónika dékánhelyettes, de idén várhatóan telt házuk lesz. A kollégium a városban működő más felsőoktatási intézmények hallgatóit is fogadja. Vannak, akik 40-50 kilométerre laknak a főiskolától, s a bejárást választják, mert a havi bérlet ára kijön tízezer forintból.

A kanizsai kampusz kollégiumában néhány hallgató már most elkezdte vizitelni a szobákat. Krizbai Péternek (balról), Godinek Lászlónak, Varga Richárdnak és Tompos Szabolcsnak Fenyvesi Károlyné mutatta meg leendő lakhelyüket (Fotó: Szakony Attila)


A Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Kara 470 férőhelyes kollégiumot működtet. Dr. Wágner László, a Pethe Ferenc Kollégium igazgatója közölte: telt házzal működik a diákotthon, ahol az államilag támogatott hallgatók havi 11 ezer forintért, az önköltségesek havi 17.200 forintért lakhatnak. Idén már 50 fővel többen jelentkeztek, mint amennyi férőhely rendelkezésre áll. A költségtérítéses hallgatók díját azért szabták meg a fenti összegben, mert ennyiért megéri a kollégiumi elhelyezés.

Ha magasabb lenne a díj, lehet, hogy többen összeállva inkább albérletbe mennének.Keszthelyen egyébként sokan keresnek albérletet, de a legnagyobb igény nem a diákok részéről mutatkozik, tudtuk meg az Otthon Centrum regionális képviseleténél. Jellemzően azoknak kell bérelt lakás, akik az ország másik részéből eljönnek munkát vállalni Hévízre és a Balatonhoz, egyre növekvő számban. Egy átlagos lakást 30-60 ezer forint közötti áron adnak ki. Az egyetemisták esetében előfordul, hogy több szülő megvesz egy lakást a tanulmányok idejére, hiszen egy keszthelyi távfűtéses panelhez például már 4,5 millió forintért hozzá lehet jutni.

A Pannon Egyetem kanizsai kampuszán csaknem száz kollégiumi férőhely áll a hallgatók rendelkezésére, ami – a kis létszámú képzőközpont esetében – azt jelenti, hogy szinte mindegyik igénylő kap kollégiumi ellátást.– A Zárda utcai kollégium alig két percre van az egyetem oktatási épületétől, így a kényelmi faktor is közrejátszik abban, hogy a nálunk tanuló fiatalok előszeretettel költöznek be a kollégiumba – vélekedett Birkner Zoltán, a kanizsai kampusz igazgatója.

– Aki 30 kilométernél távolabbról érkezik, azoknak garantáljuk a kollégiumi férőhelyet, ez ráadásul a költségtérítéses képzésen résztvevő hallgatókra is igaz. – A kollégiumban 2-3-4 ágyas szobák találhatók, melyek egy része saját fürdőszobával is fel van szerelve. Az épületet folyamatosan, a pályázati lehetőségekhez mérten próbáljuk fejleszteni, néhány évvel ezelőtt megoldottuk a külső hőszigetelést és az összes nyílászárót is kicseréltük.

A városban az első közintézmények között volt a kollégium, amelyik napelemes rendszerrel segíti az energiafelhasználás csökkentését. Az épületben számos olyan közösségi tér is található, melyeket előszeretettel használnak a hallgatók, ilyen például a kollégium varázskonyhája, ahol a fiatalok Fenyvesi Károlyné, Éva szakmai irányítása mellett tanulhatnak főzni, de a filmklubot is sokan látogatják. Mindezért havonta 12 ezer forintot kell fizetniük a hallgatóknak, ami a mai árak mellett, abszolút barátságosnak mondható.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!