Hírek

2014.04.11. 16:20

Költészet napi rendezvények

Zala megye - Pénteken versünnepet ült az ország, József Attila születésnapjához megyénkben is számos program kötődött.

 

Zalaegerszegen másodszor rendezte meg a hangversenyterem a Verselj kedvedre! irodalmi kávéházi összejövetelt középiskolások részvételével. Négy gimnázium, az Ady, az Apáczai, a Kölcsey és a Zrínyi költészet iránt fogékony diákjai gyűltek össze, hogy elmondják kedvenc verseiket, s részt vegyenek a Katona Kornél színész által összeállított programon.

A fiatalok közül hárman saját költeménnyel jelentkeztek, a többiek a honi költészet jeleseitől idéztek, klasszikus szerzőktől éppúgy, mint kortárs alkotóktól. A szavalatok sorát időről időre játékos vetélkedés szakította meg, amelyben a diákoknak verseket kellett kiegészíteni, költőket felismerni, vagy épp a művet előadó színművészt azonosítani, a hangja alapján. A programot Katona Kornél saját műsora is színesítette, a legrátermettebb diákok végül ajándékokkal térhettek haza.

Rédicsen, a Móra Ferenc Általános Iskolában negyedik alkalommal rendezték meg az Utassy-versünnepet. A résztvevő mintegy negyven diák – akik a, térség oktatási intézményeit képviselték – a néhai Kossuth-díjas költő műveiből válogattak, így adtak ízelítőt a tehetségükből. A három főből álló zsűri véleménye szerint korosztályonként az alábbi tanulók érték el a legjobb eredményt. 1-2 évfolyam: Maturicz Mira (Lenti, Arany), 3-4. évfolyam : Pantó László (Rédics), 5-6. évfolyam : Tótiván Lilla (Lovászi), 7-8. évfolyamon holtversenyben: Halász Klaudia (Rédics) és Bekő Luca (Lovászi). A középiskolás korosztályban szintén holtverseny alakult ki az élen, Papp Martina és Maturicz Mátyás, a lenti Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola tanulói között.

Lentiben, a könyvtár olvasótermében Kovács Béla látássérült versmondó, a Fehér Bottal a Kerka Mentén Együtt-Egymásért Egyesület elnöke tartotta ötödik önálló estjét, mely során Radnóti Miklós legismertebb költeményeiből mutatott be közel egy tucatra valót.

Nagykanizsán szabadtéri felolvasással vette kezdetét a költészet ünnepnapja. Az 56-os emlékkertben két órán keresztül olvastak fel folyamatosan költeményeket a város diákjai. Majd hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezték meg a Halis István könyvtárban a Pék Pál szavalóversenyt. A dél-zalai város nemrég elhunyt költője köré mára valóságos kultusz szerveződött. Életéről két kötet is tanúskodik, írói hagyatékának feldolgozását a városi múzeum kezdte meg, míg a Halis könyvtár előadótermet nevezett el róla. A szavalóversenyen Nagykanizsa általános és középiskolás diákjai álltak pódiumra. Szermek Zoltán, a szervező dr. Mező Ferenc gimnázium igazgatója elmondta: az iskola fennállásának 50., míg a költő születésének 75. évfordulója adta az ötletet a szavalóversenyre, amely remélhetőleg szerves részévé válik a város költészet napi ünnepségsorozatának.

A nagykanizsai Honvéd Kaszinó szintén ünnepi műsorral várta a költészet szerelmeseit. Cseresnyés Péter polgármester köszöntője után a Honvéd Férfikar szórakoztatta az érdeklődőket, majd tucatnyi versmondó száznál is több szavalatát hallgathatták meg az érdeklődők.

Vonyarcvashegyen harmadszor rendeztek nemzetközi költőtalálkozót a költészet napja alkalmából. A programon részt vett a keszthelyi Cséby Géza és Lángi Péter, Sall László (Svédország), Serdar Ünver (Törökország), Vonyarcvashegyről Pálfy András és Illés M. Julianna, Adrzej Grabowski (Lengyelország), Kenesei Aurélia (Gyenesdiás, Erdély) és Takács-Szencz Lívia (Cserszegtomaj).

Illés M. Julianna fő szervező elmondta: a költők műveiből idén is (a találkozók történetében második alkalommal) megjelentettek egy antológiát, amelyet tegnap mutattak be, miután megkoszorúzták József Attila szobrát a művelődési házban.

Kihirdették annak a verspályázatnak az eredményét is, melyet gyerekeknek írtak ki, s melyre nyolc költemény érkezett. A gyerekek legjobb pályaműveiből néhány részlet a verseskötetben is helyet kapott. A szervezők bíznak benne, hogy ez még több fiatalt versírásra ösztönöz.

Zalalövőn tegnap tartották a mondaíró pályázat és a történelmi levelezős verseny eredményhirdetését. Az eredményeket később közöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!