Hírek

2016.02.24. 18:40

Kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja Lentiben

Lenti – Egyes történészek szerint szinte minden magyar családnak van olyan tagja, aki a kommunizmus áldozatának tekinthető.

Korosa Titanilla

Erről a diktatúra áldozatainak tiszteletére rendezett megemlékezésen beszélt a szónok, Horváth László polgármester. A helyi Honismereti Egyesület és a város önkormányzata ez alkalommal is közös rendezvényen emlékezett meg a kommunizmus áldozatairól. Horváth László beszédében visszaemlékezett az emléknap eredetére is.

Mint ismeretes, az emléknapot 2000 óta tartják meg, február 25-én. Az ok: 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet hatóságok jogellenesen Kovács Bélát, az akkori Független Kisgazdapárt főtitkárát a kommunistákkal szembeni kiállása miatt.

Fotó: Kósa Róbert

Az emlékülés előadója a továbbiakban felelevenítette a kommunista ideológia alapjait, valamint a totális diktatúra kiépítésének folyamatát is.

Az ülés résztvevői emellett Petényi Katalin és Kabai Barna Hitvallók és ügynökök című dokumentumfilm-sorozatából a Kiszolgáltatva a hatalomnak című részt is megtekinthették.

A rendezvény zárásaként Tantalics Béla, a Honismereti Egyesület titkára mondott összefoglalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!