Hírek

2013.10.16. 14:08

Konferencia Deák Ferenc 210. születésnapján

Zalaegerszeg – Deák és a nők címmel szerdán konferencia zajlott a Zalaegerszegi Törvényszék dísztermében a haza bölcse születésének 210. évfordulója alkalmából.

Magyar Hajnalka

A történelmi falak közt először dr. Magyar Károly, a Zalaegerszegi Törvényszék elnöke mondott köszöntőt, három kérdés köré csoportosítva mondandóját. Az első: miért nem halványult el majd kétszáz év távolából sem Deák Ferenc életműve? Mert nagy ügyek előmozdítója volt, az ő korában született meg a magyar nemzet. Azért alkothatott maradandót, mert egész életét, jogászi tudását a szabadságnak, a polgárosodásnak, a mindennapok jobbításának szentelte. A továbbiakban Deák kivételes személyiségét, igazságos, egyenes, szabadságszerető, önzetlen, a becsületességet nem csak hirdető jellemét taglalta, majd a konferencia témaválasztásának egyediségét méltatta.

Fotó: Pezzetta Umberto

Ezt követően dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár zalai származású főigazgatója szólt. Mint mondotta, e konferencia is a levéltárak változó szerepfelfogását tükrözi, amelyben egyre nagyobb szerepet kap az összefogás a különféle tudományos műhelyekkel. (A szervezők között találjuk a jogász egylet megyei szervezetét, a területi ügyvédi kamarát és az egerszegi törvényszéket is.) A konferencia témaválasztását csattanós válasznak ítélte arra a gyakran felmerülő kérdésre, vajon lehetséges-e a levéltárak iratanyaga alapján kutatni a való életet, vagy csak a "hivatalos történelmet". A kérdés feleslegességét igazolja, hogy a magándokumentumok, s egyéb források a mai napig képesek árnyalni számunkra Deák Ferenc életét. Példaként említette azokat a Deák által Nedeczky Idának, unokahúgának és keresztlányának írt személyes hangú leveleket, amelyek tavaly kerültek vissza Franciaországból a magyar állam tulajdonába. A levelek közt amúgy egy hajtincs is volt, ami találgatásokra adhat okot...

Ezután dr. Máthé Gábor professzor körvonalazta Deák magányból és okosságból összegyúrt alakját, kitérve rá, hogy személyében zseniális európai politikust is tisztelhetünk. A konferencia keretében 11 előadás járta körül Deák Ferenc nőkkel való kapcsolatát. A témaválasztásról az ötletadó Molnár Andrást, a Zala Megyei Levéltár igazgatóját kérdeztük.

– Tíz évvel ezelőtt, amikor megjelent A fiatal Deák című életrajzi kismonográfia, dr. Pajkossy Gábor egyetemi docens a recenziójában felvetette, nem tisztázott kérdés: ki is volt Deák ifjúkori szerelme. Ez indította el bennem a gondolkodást, érdemes volna alaposabban körüljárni a kérdést. Hiszen olyan sokat beszéltünk már Deák politikusi, közéleti szerepéről, a magánember azonban kicsit árnyékban maradt. A mostani konferencián éppen Pajkossy Gábor tart előadást Deák feltételezett szerelméről, Inkey Szidóniáról. Az előadások többsége azonban nem a szerelmi szál mentén halad, hanem a Deák életében egyéb okból jelentős szerepet betöltő nőrokonok sorsát és hatását taglalja. Bízunk benne, hogy a legfrissebb kutatási eredményeket egy éven belül könyv alakban is közreadhatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!