Hírek

2017.06.28. 17:40

Könnyebben döntenek a kisinasok

Tiszai Szabolcs szakoktató segítségével látványos koktélkészítéssel várták szerdán az általános iskolás diákokat a Thúry György Szakképző Iskolában.

Benedek Bálint

A kisinas tábort a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezi harmadik éve. A fiatalok a szakképzőben kipróbálhatták a hamburgerkészítést, míg egy cukrászoktató segítségével marcipánból szobrokat gyúrhattak. A program során a gyerekek megtalálhatják a számukra ideális pályát. A visszaigazolások szerint a tábor sikeres, hiszen néhány diák a kreatív foglalkozásokon szerzett tapasztalatai alapján határoz a továbbtanulásról.

A kanizsai foglalkozások már a hét elején elkezdődtek, a 32 hetedik osztályos tanuló közül a fiúk figyelmét inkább az ipari gépész, gépi forgácsoló, hegesztő, épület- és szerkezetlakatos szakmák kötötték le, míg a lányok a virágkötőnél találtak magukra.

- A tanétterem új kihívásokat tartogatott a fiatalok számára, akik kitűnően megoldották a feladatokat és a hűs limonádé felfrissülést is jelentett a hőségben - mondta Csiszár Ildikó, az iparkamara pályaorientációs tanácsadója. - Az ugyancsak az iskola profiljába tartozó kereskedelemmel és marketinggel szintén megismerkedtek a diákok.

Csiszár Ildikó hozzátette: a gyerekeken keresztül elérik a szülőket is, akik szintén betekintést nyerhetnek a szakmák rejtelmeibe, hogy a hamarosan időszerűvé váló pályaválasztáskor jó döntést hozzanak.

- Az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a kisinasok könnyebben döntöttek a továbbtanulásukról, mellyel igazolták a törekvéseinket - fogalmazott a szakember. - A táborban süthettek például hamburgerhúst a tűzhely mellett, és élesben kezelhették a pénztárgépet. A megyében egyébként 42-43 százalékban a nyolcadikosok még mindig inkább a gimnáziumot választják, ugyanez Ausztriában csupán 23 százalék.

Richter Lászlóné, a középiskola igazgatója üdvözölte a kisinasokat, akik közül elképzelhető, hogy sokan most jönnek rá arra, mit is szeretnének a jövőben dolgozni.

A táborozók – köztük dr. Balogh Imre, mellette Papp Vivien és Sajni József táborvezető – strandoltak is Keszthelyen Fotó: Keszey Ágnes

A Péterfy-iskola diákjának, Szaturi Nikolettnek kifejezetten ízlett a kézműves hamburger, ám úgy döntött: fodrász és kozmetikus szeretne lenni. A rozgonyis Baranyai Barnabás viszont ügyesen forgatta a húspogácsát a serpenyőben. Elárulta: érdekli a szakácsmesterség, egyedi, csirkemellből készült sültjével gyakran meglepi családját.

Hasonló programon vehetnek részt azok a diákok, akik a Szakmák dicsérete című pályázatra a legjobb írásokat küldték el. A Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében 5 iskola 15 diákja Sármelléken, a Tüskevár Tanonc Táborban tölti a hetet.

- Fontos feladatunknak tekintjük, hogy az általános iskolások minél teljesebb képet kapjanak a helyi szakképzési lehetőségekről. A táborban felhívjuk a figyelmet a körültekintő pályaválasztásra, hangsúlyozzuk a szakmunka fontosságát, a szakma szeretetét - mondta dr. Polay József, a nagykanizsai kamara elnöke. A táborban a kézműves foglalkozásokon a diákok többféle alkotó folyamat során kézügyességüket tesztelhették. Volt olyan nap, amikor saját maguk készítették el vacsorájukat: kemencés lángost sütöttek. Ám nemcsak foglalkozásokkal, hanem saját magukkal is ismerkedhettek.

- Önismereti, önfejlesztő foglalkozások is vannak, például hogy egy adott helyzetben mit és hogyan illik, hogyan tudják magukat bemutatni, milyen tulajdonságukat érdemes kiemelni. Volt kommunikációs tréning, a mimikával és a testbeszéddel ismerkedhettek, érveléstechnikákat gyakorolhattak. Olyan kérdésekkel is foglalkoztunk, hogy milyen céljaik vannak és hogyan képzelik el magukat tíz év múlva - sorolta a programokat dr. Balogh Imre, a nagykanizsai kamara szakképzési vezetője.

A diákokra kötetlenebb programok is várnak: kirándulnak, megismerkednek a környék látnivalóival.

- Sok mindent megtudtam a továbbtanulásról és a kommunikációról. A közös programok, játékok nagyon tetszettek és a balatoni strandolás is - mesélt élményeiről az egyik résztvevő, Papp Vivien.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!