Hírek

2017.01.06. 20:30

Kormánybiztosi kinevezés - Bejelentették dr. Palkovics László új megbízatását

Zalaegerszeg - A polgármesteri hivatalban jelentették be tegnap dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár kormánybiztossá történő kinevezését.

Hajdu Péter

Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, valamint dr. Palkovics László ismertették sajtótájékoztatón a kormánybiztosi kinevezés tartalmát. Az államtitkár kormánybiztosi feladata részben a zalaegerszegi járműipari tesztpálya beruházásához kapcsolódik. A vezető nélküli, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért, továbbá az ELI Science Park projekt oktatási, kutatási és gazdaságfejlesztési koncepciójának kialakításáért felelős kormánybiztosként fog dolgozni.

Vigh László, dr. Palkovics László és Balaicz Zoltán a városházi sajtótájékoztató után  Fotó: Katona Tibor

Dr. Palkovics László elmondta, ma Magyarországon két kutatás-fejlesztési célú nagy projektet készítenek elő. Az egyik az ELI Science Park, a Szegeden felépítendő lézerkutató központ, a másik a Zalaegerszegen létrehozandó, a világon egyedülálló jármű tesztpálya, ami az autók hagyományos tesztelésén kívül a vezető nélkül működő, autonóm járművek fejlesztését teszi lehetővé. Ez utóbbi lényegéről beszélt részletesebben. Elmondta például, hogy a tesztpályához kapcsolódóan Zalaegerszeg egy részét is át kell alakítani olyanra, hogy az autonóm autókat a közlekedésben is ki lehessen próbálni. Ehhez kapcsolódóan Budapesttől részben az M7-es autópálya és az M7-est Zalaegerszeggel összekötő út is át lesz alakítva úgy, hogy alkalmas legyen a vezető nélküli autók vizsgálatára. Dr. Palkovics László kitért arra a kérdésre, hogy miért lehet ezt a nagy fejlesztést Magyarországon megcsinálni. Mint közölte, az önvezető járművekkel kapcsolatos kutatások már nem újkeletűek nálunk, a Budapesti Műszaki Egyetemen már a kilencvenes években készítettek önjáró tehergépkocsit.

A tudományos háttér biztosított, s a BME a tesztpályával összefüggésben valószínűleg visszatér a városba. Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Balaicz Zoltán polgármester köszönetet mondtak a Zalaegerszegre tervezett nagyberuházás támogatásáért. Mint elhangzott, már folyik a tervezők keresése, s a tervezett határidők szerint az idei év közepén szeretnék letenni a tesztpálya alapkövét. A város megtett minden szükséges előkészületet a projekt fogadására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!