Hírek

2017.08.31. 17:30

Körte és szilva fajtabemutatót tartottak Pölöskén - Az üzletekből csak a töredéküket ismerhetjük

PÖLÖSKE A körte és a szilva termelésében érdekelt, illetve e két népszerű gyümölcsünk rendkívül sok fajtájának megismerése iránt érdeklődő gazdálkodók, gyümölcstermesztési szakemberek népesítették be tegnap a Nébih Pölöskei Növényfajta-kísérleti Állomását.

Hajdu Péter

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nébih Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága tegnap konzultációval egybekötött körte és szilva fajtabemutatót tartott az állomáson. A kísérleti állomás gyűjteményéből 39 fajta szilvát, illetve 30 fajta körtét - közülük 5 japánt és 25 európait - rekeszekben, kosarakban szépen csoportosítva kóstolhattak, szemlélhettek az érdeklődők, de az elhangzott előadások során ezeknél jóval többről kaptak tájékoztatást. Lukács József, a Nébih elnökhelyettese, a kertészeti igazgatóság igazgatója elmondta, a kamara és az élelmiszerhatóság 2014-es együttműködési megállapodása révén szervezett rendezvénysorozat hasznos a termelők számára.

Nagy Barnabás (balról) unokáját, Kovács Patrikot is elvitte a gyümölcsszemlére Gyenesdiásról - Fotó: Pezzetta Umberto

Az elnökhelyettes megemlékezett arról is, hogy 125 éve vette kezdetét a hazai növényfajta-kísérletezés Cserháti Sándor professzor mosonmagyaróvári munkásságának köszönhetően.

Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Szervezetének elnöke köszöntőjében meghatározó gazdasági ágazatként említette a kertészetet, noha megyénk nem a meghatározó kertészeti területek közé tartozik. Ennek ellenére Zalában is egyre többen foglalkoznak a kertészet különböző ágazataival. Mint elmondta, a támogatások alapján tapasztalták, sajnos mintegy 100 hektárral csökkent a megyében a körte termésterülete, viszont a fogyasztási igény növekszik. Ahhoz, hogy versenyképesek legyenek a magyar kertészek, szükség van az újításra, új fajták megismerésére, ehhez nyújtanak segítséget a gazdáknak a fajtabemutató rendezvényeken elhangzó információk, mondta többek között a kamara elnöke.

Dr. Szani Zsolt, a Nébih körte témavezetője többek között a termesztés és a kereskedelem ellentmondásos helyzetéről is szólt.

– Míg a körtefajtáink rendkívül változatosak, addig a nagy áruelosztó központok, láncok csak néhány fajtával foglalkoznak, nem tudják kezelni ezt a sokszínűséget. Becslések szerint a világon mintegy 3 ezer körtefajta létezik, hazánk is nagyon gazdag tájfajtákban. Az áruházláncok elsősorban két fajtát, a Vilmost és a bosc kobakot veszik át, az üzemi ültetvények is ezekre alapoznak. Ezeknek az ültetvényeknek a 60 százaléka Zala és Borsod megyében található meg, Zala nagyon jelentős a hazai körtetermesztésben. Az elmúlt tíz évben többször kutattam a Dunántúlon régi gyümölcsfajták után. Lenyűgöző a házikertekben, szőlőhegyeken található körtefajták sokszínűsége. Egy fogyasztó viszont, aki az áruházakból jut hozzá a gyümölcshöz, ezekből csak néhány fajtát ismerhet meg. A kereskedelem értékmérője az egységes árualap, az egyfajta kezelési mód. A körte esetében az egyik nehézség például a rendkívül változatos alak, a kereskedelem nem tud kialakítani annyiféle ládarendszert, amire szükség lenne. Ez a helyzet, ez a sokféleség a helyi piacon értékesítő kistermelők számára ad lehetőséget. A rengeteg színnel, ízzel ők tudják megismertetni a fogyasztókat – mondta érdeklődésünkre a szakember, s azt is közölte, hogy a pölöskei állomás is több mint 150 körtefajtát tart a referenciagyűjteményében.

A fiatal körteültetvényben Szili Ferenc (jobbról) beszélt a fajták jellemzőiről - Fotó: Pezzetta Umberto

A telepet Szili Ferenc állomásvezető mutatta be az érdeklődőknek. Elmondta, fajtaszámban bővelkedő ültetvényeik vannak cseresznyéből, meggyből, almából és egyedülálló a dió fajtagyűjteményük. Három éve telepítettek gesztenyét, és kis területen, egy hektáron tartanak szőlőt, aminek fajtaszáma viszont meghaladja a 300-at. Az állomásvezető az előadások végén kinn az ültetvényen is bemutatta körtefajtáikat. Sok információ hangzott el a szilvafajtákról is Márkné Deák Szilvia témavezető előadásában, aki a nemesítés európai trendjeiről, a fajták jellemzőiről beszélt az érési sorban elfoglalt helyük, a betegségekkel szembeni ellenállóságuk, külső megjelenésük, ízük alapján. E két gyümölcs betegségeiről, károsítóiról és az ellenük való védekezésről is részletes információk hangzottak el a fajtabemutatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!