Hírek

2017.07.30. 13:27

Koszorút helyeztek el Sigmund Romberg emlékére

NAGYKANIZSA A világhírű zeneszerző, Sigmund Romberg születésének 130. évfordulója alkalmából helyezett el koszorút szombaton a kanizsai születésű művész hagyatékával foglalkozó emlékbizottság a zeneiskolánál.

Pásztor András

Mint arról Halász Gyula, a 2010-ben alakult emlékbizottság vezetője beszámolt: a tavaly útjára indított Romberg-emlékév keretében sok olyan újdonságot sikerült összehozni, ami gyarapítja a világhírű, kanizsai születésű zeneszerző emlékét.

– Az elmúlt esztendőben megjelent egy novella Rontó Attila tollából, ami Sigmund Romberg életét és zenei karrierjét dolgozza fel – hangsúlyozta Halász Gyula, aki hozzátette: több újság is foglalkozott a zeneszerzővel.

A emléktábla megkoszorúzását megelőzően Tiborcz Iván (jobbról) népszerű Romberg-melódiákat játszott Fotó: Szakony Attila

A novella, illetve az újságcikkek mellett, Ludvig Dániel kanizsai festőművész jóvoltából egy Romberg-portré is készült, illetve Czeglédi Mária kanizsai cukrász a zeneszerzőről elnevezett tortát is kreált, amiben a magyar, az osztrák és az amerikai ízvilágot kombinálta.

– A fentiek mellett a közösségi oldalon egy rajongói oldalt is szerkeszt az emlékbizottság, ahol az életrajzi adatok mellett, videók és zenei anyagok is elérhetők – mondta Halász Gyula, aki hozzátette: az emlékév zárásaként november 9-én a zeneiskola tanárai, növendékei adnak koncertet Kanizsán. A rendhagyó hangverseny keretében kizárólag Romberg-művek csendülnek fel különféle hangszerelésben.

A 2010-ben alakult bizottság egyébként azzal a nem titkolt céllal és szándékkal jött létre, hogy emléket állítson a zsidó családból származó Rosenberg Zsigmondnak, aki a kanizsai iskolai éveket követően Bécsben tanul zeneszerzést, majd 1909-ben kivándorol Amerikába, ahol végül az amerikai operett, illetve musical legprominensebb képviselőjévé vált. Mindezek ellenére idehaza, beleértve szülővárosát is vajmi keveset tudnak a világhírű zeneszerzőről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!