Hírek

2016.03.11. 17:13

Kovács Zoltán gyógypedagógus megrögzött Beatles rajongó

Lenti - Ki ne ismerne - még a fiatalabb korosztály tagjai is - olyan dalokat, mint a Yesterday, a Yellow submarine, a Hey Jude, vagy az All you need is love?

Korosa Titanilla

A The Beatles angol beatzenekar slágereit talán nem túlzás örök érvényűnek nevezni. Az együttes volt a popzene egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekara. A popkultúra egészét nézve kevesen voltak, akik hasonló népszerűségre és elismertségre tettek szert.

A világ minden táján akadnak rajongóik ma is, egyikük, a Lentiben élő Kovács Zoltán gyógypedagógus nem csak albumaikat gyűjtötte össze, hanem előadást is tartott már a zenekarról, hogy minél szélesebb körben megismertesse kedvenceit a közönséggel.

- Az 1960-as években, illetve a 70-es évek közepéig sokat nyaraltam Budapesten - mesélte Kovács Zoltán. - Unokanővérem akkor járt egyetemre és általa a magyar rockzene mellett a külföldit is megismertem. Nem én vagyok az igazi rock generáció, hanem a '40-es években születettek, akik már tudták követni az akkori zenei áramlatokat, zenészeket, zenekarokat. Én  a második, harmadik beat generációhoz tartozónak mondanám magam. A vonzalom a zene iránt egy pillanat műve volt, unokanővérem az itthoni koncertek mellett elvitt hanglemez boltba is, ahol megvásárolt egy Beatles válogatást, akkor még nem is eredetiben, és nekem nagyon megtetszett, aztán már azon járt a fejem, hogyan lehetne ezekhez eredetiben hozzájutni.  1969-ben, 13 évesen, megszereztem az első nagylemezt, utána már nem volt megállás. Ha párhuzamosan nézem az életemet az ő zenekari életükkel, akkor ők már a történet végén jártak, nekem pedig akkor kezdődött, hiszen akkor határoztam el, hogy összegyűjtöm a lemezeket.

A gyűjtésnek is érdekes története van, hiszen az akkori szocialista piacon belül nehezen lehetett megszerezni ezeket a felvételeket.

- Az akkori Jugoszláviában Csáktornyán és Varasdon tudtam részben megvenni az albumokat, de volt, amit Lentiben a könyvesboltban szereztem be. Kaptam Kanadából is, ezek érdekessége, hogy kevesebb szám szerepel rajtuk, mint amik Európába érkeztek, hogy többet eladhassanak, de 1966-ban ennek véget vetett a zenekar, hogy a kereskedelem és a menedzserek a művészi koncepciójukat ne szabják át. Legalább 7-8 évbe telt az albumok összegyűjtése, majd mikor egyéni karrierbe kezdtek az együttes tagjai, azokból  az albumokból is beszereztem párat.

A Beatlesnek 13 lemeze jelent meg közel egy évtized alatt, olyan nagy zenei pályaívet futottak be, ami ma is példa nélküli. Talán ide tartozik az is, hogy akkoriban a fekete-fehér televíziók már világszerte elterjedtek, megjelentek a mikrobarázdás hanglemezek, vagyis  a szórakoztató technológia is eljutott arra a szintre, amikor már millió számra nyomták a lemezeket.

- Ennek a négy embernek - John Lennon, Paul McCartney, George Harrison és Ringo Starr - a személyes találkozása a korral szerencsés volt, hiszen jó zenét is játszottak és az emberek meg is vásárolhatták már a  lemezeiket. Érdekes, hogy ők, mint zenekar nehezen indultak el, majd jött George Martin, aki mint producer vett részt a lemezek felvételénél és végig kísérte munkájukat. Úgy beszélünk róla, mint az ötödik Beatles tagról. Én magam úgy tekintek rá, mint egy pedagógusra, akinek olyan rendkívüli tanítványai voltak, mint a négy beatle. Elfogadták tanácsait és elismerték őt, mint szellemi partnert. Első lemezeiken még más klasszikusok számait játszották, dolgozták fel, majd saját számokkal álltak elő. 1966-ra beértek zenészként és zeneszerzőként is és olyan magas szintű zenét hoztak létre, amit más nem.

Kovács Zoltán maga is járt zeneiskolába, harmonikázott, de eredeti szakmája kapcsán is közel került a zenéhez, hiszen híradástechnikai eladóként Zalaegerszegen egy hangszerboltban dolgozott, ami meghatározó volt számára.

- A Beatles zenéje azért volt más abban a korszakban, mert egyszerű szöveget, egyszerű dallamvezetést, minden cicomától mentes számokat szereztek, melyekkel közvetlen érzelmi és értelmi kontaktust hoztak létre. 50 éve a Revolver című album volt az, amin olyan hanghatások jelentek meg, amik addig nem voltak a könnyűzenében bevett formák, hiszen kísérletező, hangokat visszafelé játszó, nem koncerten játszható számokat írtak, amikkel szétfeszítették az akkori könnyűzene kereteit.

A zenekar 1970-ben bomlott fel, az oka, ahogy Kovács Zoltán mondta az volt, hogy felnőttek a beatle-k, csak ők maguk ezt nem hitték el. A nagy sikerek után jött a házasság mindegyikük életében és más célok, kihívások érdekelhették őket.

- Ekkor már elég magas szinten éltek egzisztenciálisan, ami a kreativitásukat is részben kiölte belőlük. Ennyi ideig, 9-10 évig tartott ki a kreatív erő, ami összetartotta őket. Én azokhoz a rajongókhoz tartozom, akik Yoko Ono színre lépését végzetes csapásnak ítélik. De a zenekar fennállása alatt  olyan teljes, saját zenei palettát, Beatles-univerzumot hoztak létre, amiben van klasszikus zenei, van Pink Floyd stílusú és kemény heavy metálos kísérlet, de megjelenik például a tengerészek népdalai utaló muzsika is. Írtak keményebb rock zenét és lírai számokat. Én ezeket ma is szívesen hallgatom.

Nehéz megmondani melyik albumról melyik szám volt a legnagyobb slágerük, hiszen mintegy 30 slágerlista elsőséget tudhat magáénak a zenekar. A 100 legjobb rock album tekintetében az első 10-ben 4 Beatles lemez is van.

Mint már említettük, 1966-ban, 50 éve jelent meg a Revolver című album, a másik aktualitás szomorúbb ennél, hiszen nemrég, március 8-án,  90 évesen halt meg ötödik beatle,  George Martin, aki a Beatles - világot a hallgatók elé varázsolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!