Hírek

2014.12.03. 14:06

Közel ezer aláírást gyűjtöttek a buszvezetők korkedvezményes nyugdíjának megtartásáért

Mintegy ezer aláírást gyűjtött össze az autóbuszvezetők korkedvezményes nyugdíjának megtartásáért a Közlekedési Munkástanácsok Északnyugat-magyarországi Szövetsége és a Közúti Közlekedési Szakszervezet régiós szervezete - közölték a szervezetek szerdán az MTI-vel.

Az aláírásgyűjtő íveket az Északnyugat-magyarországi régió két szakszervezeti tömörülése kedden juttatta el a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének. Rogán Antalnak címzett levelükben azt kérték, hogy az Országgyűlés még a jövő évi költségvetési törvény elfogadása előtt tűzze napirendre és tárgyalja meg a korkedvezményes nyugdíj megtartásával kapcsolatos kérdéseket.

A hatályos rendelkezés szerint a korkedvezményre az év végéig lehet jogosultságot szerezni. A szakszervezetek álláspontja szerint átmeneti megoldás lehet, ha a kormány meghosszabbítja a jogosultság-szerzés idejét. A jogosultságot 2007. január elsejétől a bruttó bér 13 százalékának megfelelő mértékű, úgynevezett korkedvezmény-biztosítási járulék megfizetése alapozza meg.

Az érdekvédők korábbi tájékoztatása szerint a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége (KMSZ) szeptemberben kérte a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerő-piacért felelős államtitkárától a buszvezetők korkedvezményes nyugdíjának megtartását. A szakszervezetek közleménye szerint a határidő lejártával nem kaptak választ, ezért a Közlekedési Munkástanácsok Északnyugat-magyarországi Szövetsége akciószövetséget hozott létre a Közúti Közlekedési Szakszervezet régiós szervezetével és közösen kezdtek aláírásgyűjtési akcióba.

A korkedvezményes nyugdíj létjogosultságát az eddig elvégzett felmérések egyértelműen igazolták. A szakértői vizsgálatok a Volán vállalatoknál az autóbusz-gépkocsivezetők egészségkárosodását, pszichikai túlterheltségét állapították meg - hívják fel a figyelmet a közleményükben. A cégcsoportnál közel 11 ezer buszvezető dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!