Hírek

2012.12.18. 18:37

Közelebb kerültünk Pesthez

Zalaegerszeg - Hamarosan befejeződnek a 76-os főút Zalaegerszeg és Szentgyörgyvár közötti szakaszának felújítási munkálatai. Még idén lekerülnek a sebességkorlátozó táblák az út mellől.

Szabó Judit

A beruházásról kedden Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára, Loppert Dániel, a  Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője, Manninger Jenő, a Zala Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnöke és Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere tartott sajtótájékoztatót. A nettó 4,5 milliárd forintos,  85 százalékban uniós forrásból finanszírozott fejlesztés gyakorlatilag (a korona élen belül) befejeződött, már csak kisebb munkák vannak hátra.

A főút Zalaegerszeg és Szentgyörgyvár közötti szakasza a NIF beruházásában és a Colas Út Zrt. kivitelezésében újult meg közel 27 kilométer hosszú szakaszon. Az utat 2x1 sávosra, szakaszonként kapaszkodósávokkal bővítették, Zalaegerszeg előtt 2x2 sávosra építették át, valamint a 11,5 tonnás tengelyterhelésnek megfelelően megerősítették a burkolatot.

A műszaki átadás 2013 második  negyedévében várható. Jelenleg szalagkorlát-építés folyik Zalaegerszeg előtt, és tereprendezés a Tilaj és Ligetfalva közötti szakaszon. Loppert Dániel a sajtótájékoztatón elmondta: hamarosan megszűnik Zalaegerszeg határában a félpályás útlezárás, és  még idén lekerülnek az út mellől a munkálatok miatt kitett sebességkorlátozó táblák. A jelentősebb forgalomkorlátozásokat ugyanakkor már feloldották. Jövőre  a korona élen kívüli szakaszokon végeznek még  munkákat, például  ároképítést. Ezen kívül leaszfaltoznak két szervizutat   Zalaegerszeg határában, s  további két szervizút épül Alsónemesapáti és Tilaj területén.

Gyutai Csaba a keddi tájékoztatón kijelentette: Zalaegerszeg számára kiemelt fontosságú a város megközelítésének javítása. Jelentős vasúti fejlesztések is várhatók, a közúti közlekedésben pedig nagy előrelépés a 76-os út felújítása, hiszen lerövidíti a Zalaegerszeg és Budapest közötti menetidőt. A helyi gazdasági szereplőknek az is fontos, folytatta, hogy gyorsan elérjék Nyugat-Európát, az osztrák A2-es autópályán keresztül. Ezért Zalaegerszeg vezetése üdvözli, hogy hamarosan elkezdődik a 76-os út Zalaegerszeg és Körmend közötti szakaszának felújítása. Gyutai Csaba örömét fejezte ki, hogy az M9-es tervezése is elindult.

Manninger Jenő, Völner Pál, Gyutai Csaba és Loppert Dániel (Fotó: Katona Tibor)

Manninger Jenő, a megyei önkormányzat elnöke arról beszélt, hogy 2020-ra Zala megye északi részét is bekötik a nemzetközi gyorsforgalmú úthálózatba, egyrészt az M8-as útra csatlakozással, másrészt a tervezett M9-es autópálya révén. Kitért arra is, hogy  a 61-es főút nagykanizsai elkerülő szakaszának kivitelezésére nemrég új közbeszerzést hirdettek, s jelezte: a Hévíz-Felsőpáhok elkerülő elkészülte  tovább javítja majd a közlekedést a térségben.Völner Pál emlékeztetett rá, hogy a régióban több közút-fejlesztés  zajlott a közelmúltban. Nemrég adták át a 86-os főút Rédics és Zalalövő közötti szakaszát, s ez a felújítás is tovább folytatódik, akárcsak a 76-os út burkolatmegerősítése Körmend felé. Kitért rá, hogy Zalaegerszeg és  Budapest hamarosan vasúton is közelebb kerül. Remélhetőleg a nyári menetrend-változás során 40 perccel sikerül lerövidíteni a vasúti menetidőt, említette az államtitkár.

 

 

 

 

-  Minden területen próbálunk úgy ténykedni, hogy ezek az infrastukturális beruházások a gazdaság céljait, a munkahelyteremtést szolgálják. Ebben számítunk a megyék segítségére, hiszen  a területfejlesztési feladatok az új rendszerben a megyékhez tartoznak, velük szorosan együttműködve végezzük ezeket a fejlesztéseket - mondta Völner Pál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!