Hírek

2017.05.08. 19:09

Megkezdődött az érettségi a magyar írásbelivel

Lenti - Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbeli dolgozatok megírásával megkezdődtek az idei érettségi vizsgák a hazai középiskolákban.

Korosa Titanilla

Lentiben, a Gönczi Ferenc Gimnázium és Szakgimnáziumban idén negyvenegy negyedéves diák fogott hozzá a feladatsor megírásához hétfőn reggel. Mindannyian középszinten érettségiztek ebből a tantárgyból.

- Az idei magyar nyelv és irodalom érettségi írásbeli feladatsora új feladatrésszel bővült, a szövegértés mellett az első feladatlapon szerepelt a rövid szövegalkotás, amelynél választhattak a tanulók az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás elkészítése közül - mondta lapunknak Bíró Krisztina, az iskola magyartanára. - A szövegértés feladatai a Petőfi-ábrázolásokról szóló interjú szövegéhez kapcsolódtak, jobbára információkat, összefüggéseket kellett kikeresni a szövegből. A szövegértést a diákok nagy része nehéznek találta. Az érvelésnél Tisjlár Roland A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezéséből vett részlet alapján kellett a diákoknak reflektálni a kérdésre és a bázisszövegre. A többség a gyakorlati szövegalkotást, a motivációs levelet választotta, amelyben egy közlekedési társaság álláshirdetésére kellett jelentkezni.

A magyarérettségi után már mosolyogva beszélgetett az iskola udvarán Pap Martina (balról) és Szabó Dorina Fotó: Korosa Titanilla

- A műértelmezésnél vártuk a novellaelemzést, de Kosztolányi Dezső Boldogság című novellája eltér a műfaji sajátosságoktól esszéjellege miatt, ezért nem ez volt a könnyebb feladat - folytatta Bíró Krisztina. - A kiválasztott szerzők és versek, illetve a megadott szempontok alapján talán az járt jobban, aki József Attila és Radnóti Miklós költeményeinek összehasonlító elemzését választotta.

A négyórás megfeszített koncentráció után a 12.b osztályos Szabó Dorina úgy értékelte: a szövegértés volt a legnehezebb. Ő a novellaelemzést választotta, valamint zökkenő nélkül birkózott meg a motivációs levél megírásával. Dorina egyébként magyar és történelem szakra jelentkezett, így közel állt hozzá ez a téma. Mint mondta: inkább a keddi matektól tart. Diáktársa, Pap Martina sem találta éppen könnyűnek a magyar feladatsort. Szerinte az általa is választott novellaelemzés nehezebb volt a vártnál, de úgy érzik, jól sikerült nekik a magyar érettségi.

2660 VIZSGÁZÓ

Idén Zalában a megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint 2660-an tesznek érettségi vizsgát.

A középszintű érettségin 8954 a vizsgák száma, emelt szinten 955. A vizsgák 8 fenntartó által működtetett 27 intézményben zajlanak.

A szóbeli vizsgák középszinten június 19-én kezdődnek el és június 30-án fejeződnek be, az emelt szintűeket ezt megelőzően tartják. Idén a gimnáziumok mellett a szakgimnáziumokban is érettségiztetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!