Hírek

2016.07.27. 17:10

Közfoglalkoztatott, katona?

Besorozzák katonának a közfoglalkoztatottakat, aki nem megy el, törlik az álláskeresői nyilvántartásból – ezzel a hírrel borzolta a kedélyeket a napokban több médium.

Arany Gábor

Megyénkben a napokban kezdődtek el azok a tájékoztatók, ahol az álláskeresők megismerkedhetnek a szerződéses katonai szolgálattal. A lehetőségről a megyei kormányhivataltól kértünk tájékoztatást. Válaszukból kitűnt, hogy a közfoglalkoztatottak szerződéses katonai jogviszony létesítésére irányuló toborzásban idén nyáron Zala megyében a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának területi szerve, a Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya és a járási hivatalok foglalkoztatási osztályai együttműködésének eredményként 2 helyszínen – Zalaegerszegen és Nagykanizsán –, összesen 5 időpontban – először július 27-én, Zalaegerszegen – tartanak csoportos tájékoztatót.

Az első alkalomra a Zalaegerszegi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya mintegy 50 közfoglalkoztatottat – 20 nőt és 30 férfit – szólított meg.

A honvédség sokfelé toboroz és tájékoztat - a felvétel egy idei, zalaegerszegi állásbörzén készült
Fotó: archív/Katona Tibor

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem kötelezik a közfoglalkoztatottakat a honvédséggel szerződéses szolgálati jogviszony létesítésére, és ha nem fogadják el, az nem jelenti sem az álláskeresői nyilvántartásból való törlést, sem a közfoglalkoztatásból történő kizárást. A Magyar Honvédség a csoportos tájékoztatókon nem ajánl fel munkahelyet az álláskeresőknek, csupán a szerződéses katonai szolgálat vállalásának feltételeit, a szerződéses katonák kötelezettségeit és járandóságait ismertetik - utóbbiak meghaladják a közfoglalkoztatásban elérhető munkajövedelmet. A tájékoztatón a Magyar Honvédség azért sem ajánlhat fel megfelelő munkahelyet, mert annak lényegi eleme, hogy az álláskereső egészségi állapota szerint alkalmas legyen az adott munkára. A szerződéses jogviszony létesítését megelőzően a jelentkezőnek többek között egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell részt vennie, amelyre szintén nem kötelezték a tájékoztatón részt vevő álláskeresőket. Ily módon felajánlott megfelelő munkahely hiányában az álláskeresőknek lehetőségük sincs azt elutasítani, így a szankció alkalmazásának feltételei is hiányoznak - fogalmaz a kormányhivatal tájékoztatója.

Tegyük hozzá, hogy a honvédség szinte minden nagyobb rendezvényen toboroz, tájékoztatókat tart. Ha valakinek megtetszik az egyenruhás szolgálat, akkor több feltételt kell teljesítenie: 18-65 év közötti életkor, magyar állampolgárság és belföldi lakcím, büntetlen előélet, illetve erkölcsi bizonyítvány, nyolc általános iskolai végzettség, megfelelő egészségügyi, pszichikai és fizikai állapot. Ha mindez fennáll, a jelölt 14 hetes alapkiképzésen esik túl, az induló alapfizetés a fegyveres szolgálatért havonta bruttó 166, illetve nettó 110 ezer forint lesz. Ez azonban a beosztástól, szolgálati helytől változik, hiszen adott esetben külföldre is vezényelhetik a katonát. A sorkatonai szolgálat 2004-es megszűnésével a honvédség önkéntes professzionális haderővé alakult át. Ebből következik, hogy nem kötelezhetnek senkit arra, hogy akarata ellenére szerződést kössön, illetve a soraiba lépjen.

Érdeklődtünk a honvédelmi minisztériumnál, hogy közfoglalkoztatottak számára ez év márciusában bejelentett lehetőséggel hányan éltek az országban, illetve mennyi volt közülük a zalai, de még nem kaptunk választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!