Hírek

2017.06.16. 14:28

Új vezetőséget választottak a zalai mozgássérültek

ZALAEGERSZEG A közelmúltban tartott közgyűlésén új vezetőséget választott a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesülete. A grémium új program kidolgozásába kezdett.

Fincza Zsuzsa

A kapcsolatépítés időszakát élik. Keresik a támogatókat, de nem csak a markukat tartjuk, viszonzásként ők is igyekeznek adni. A termálvíz gyógyhatására például a mozgásszervi panaszokkal küszködőknek van a legnagyobb szükségük, de csak kevesen engedhetik meg maguknak a lubickolást. Manapság persze hiába várnák, hogy majd szól az egyik fürdő igazgatója, hogy „Nesztek! Itt van néhány kedvezményes jegy, enyhítsétek a kínjaitokat". Ők is a piacról élnek, ahol nem a rászorulókat éri meg támogatni. Hogy mit tud nyújtani egy betegegyesület? Sok mindent. Vannak például ügyes kezű kézművesei, akad közöttük keramikus, üvegcsiszoló és valóságos horgolóművész, az ő műveikből kiállítást rendeznek, munkabemutatót tartanak a támogatóknál.

- Nincs mese, muszáj felvennünk az iramot és gazdálkodnunk kell. Ott van például a hévízi apartmanunk. Rosszul érintett bennünket, hogy kivettek bennünket az Erzsébet utalványt elfogadók köréből, de a sopánkodás helyett elkezdtük más módon megszervezni a kiadását. Sikerült, már októberig minden nap lesz benne vendég - mondta Dudás Gyula, a megyei egyesület új elnöke, aki a zalaegerszegi csoport életét is irányítja. Beléptünk a Hévízi Szobakiadók Szövetségébe, ahol kölcsönös előnyök alapján hirdetik a teljesen akadálymentes, 3 személy részére kényelmes üdülőnket.

Beváltotta a hozzá fűzött reményeiket az adományboltjuk is, amelynek segítségével a tagságuk mellett támogatnak más rászoruló szervezeteket, akik a maguk módján viszontsegítik a mozgássérülteket.

Maga is gazdálkodik, s nem csak a támogatók jóindulatára kíván hagyatkozni a Mozgássérültek Zala Megyei Egyesületének új vezetése. A képen Dudás Gyula, a zalai szövetség nemrég megválasztott új elnöke, mellette Csatordai Csaba, a szervezet elnökségi tagja, valamint Sziva Beáta, az ifjúsági csoport régi-új vezetője

- Tevékenyen ott vagyunk a zalaegerszegi jótékonysági rendezvényeken, ahol nemcsak kapunk, hanem adunk mi magunk is - teszi hozzá Sziva Beáta, az egyesület ifjúsági csoportjának vezetője, aki a korábbi megbízatásai mellett a rehabilitációs mentori és tanácsadói feladatot is ellátja. - A prószafesztiválon való részvételünk például hozott egy kis bevételt is, de az elismerés, amit kaptunk, még fontosabb. Az idei pályázatokon sajnos nem volt szerencsénk, nem értjük miért, de nem nyertünk a nálunk népszerű „Lépj közelebb" mozgalomban sem, így az idén ez elmarad. Két helyen is indultunk a nyaralási pályázaton, az egyik kiíró elutasított, a másik még válaszra sem érdemesített bennünket. Pedig kerekes székes tagjainkkal nem tudunk igénybe venni egy átlagos, mindenki más számára alkalmas lehetőséget.

Persze nem adják fel. Pályáznak egy különleges kisbuszra, hogy végre valahára magukkal vihessék a tolókocsiba kényszerült társaikat is. Elvégre nekik is joguk van kimozdulni a négy fal közül, nemde? Bővülő kapcsolataik révén eljárhatnak sorstársaik fesztiváljaira, kaptak meghívást már Bajára, vagy legutóbb például Celldömölkre. Szükségük van egy hordozható rámpára is, hogy a lépcsők miatt ne kelljen a múzeumok, s egyéb épületek előtt hagyni a „legelesettebb társaikat". Manapság nagyon sok okos, a mozgássérültek életét megkönnyítő segédeszköz létezik már, amiről egyelőre csak álmodozik az érintett magyarok 99 százaléka. A zalai egyesület új vezetősége töri a fejét, miként lehetne valamilyen módon változtatni ezen a helyzeten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!