Hírek

2017.05.28. 12:50

Közös akciót tartott a rendőrség és a polgárőrség

Szombaton a Polgárőr Község kitüntető címet immár 8 éve viselő Sümegcsehi adott otthont a veszprémiekkel közös, a megyehatár menti településeket érintő bűnmegelőző közbiztonsági akciónak.

Fincza Zsuzsa

A faluház színháztermében a két megyéből összegyűlt 45 polgárőr és 11 rendőr mellett az érintett erdészet és a vadásztársaság is képviseltette magát. Makkos Róbert alezredes, a sümegi rendőrőrs parancsnoka elmondta, a közös ellenőrzés ötlete 2015-ben Gógánfa polgárőreinek jutott eszébe.

Élősorfal polgárőrből és rendőrből a közigazgatási tábláknál  - innét indultak a közös akciókra. Ha a bűnözés nem áll meg a megyehatároknál, a bűnüldözők sem  fordulhatnak vissza

Belátva az információcsere előnyét, a rendőrök a kezdetektől támogatják és részt vesznek az akciókban. Jó partnerre találtak a zalaszentgróti rendőrőrsben és a csáfordi polgárőr egyesületben, akik anno magukra vállalták a szervezés zalai részét. Az akciókban a megyehatárokhoz közeli települések polgárőr egyesületei adják a fő erőt. Együttműködésüknek köszönhetően már két év alatt számottevően csökkent a körzetben a fa-, és a terménylopás, a környezetszennyezés, s a felvilágosító munkának köszönhetően az idős emberek megkárosítása is.

Reggel 8 órakor Szakál Ferenc rendőr alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenységirányítási- központjának osztályvezetője, Fáner Csaba rendőr alezredes, a szentgróti-, és Makkos Róbert rendőr alezredes, a sümegi rendőrőrs parancsnoka, valamit Kulcsár Attila, a sümegcsehi polgárőrök vezetője tartott eligazítást. A cél, a nyári szezon küszöbén a zártkertekben éppúgy, mint a közterületeken nagyobb erő demonstrálása, amely a rendszeres ellenőrzéssel együtt visszatartó erővel hat az állampolgárok megkárosítóira.

A sümegcsehi polgárőrök  nem csak a megyehatáron találkoznak Makkos Róbert alezredes sümegi őrsparancsnokkal - az együttműködésnek nem szab keretet a közigazgatási határ

Az eligazítás után a sümegcsehi polgárőrökhöz csatlakoztunk. Egerszegi József alapító taggal és Bodai Róberttel először a falu fölötti „Bükkalja” szőlőshegyen vizitáltunk. Érdemes itt körülnézni, mondták, mert a dombtetőn lévő erdőben vezetnek a bűnözők által előszeretettel használt egérutak. Ezúttal úgy tűnt, másfelé járnak, nem találtunk gyanúra okot adó jelet. A szőlőjében dolgozó Hosszú Gábor sem tapasztalt rendellenességet.

Ellenőrzés a Bükkalja-hegyen. A szőlőben dolgozó Hosszú Gábor nem észlelt semmi gyanúsat. Mellette (j-b) Bodai Róbert, Egerszegi József és Fáner Csaba alezredes

Mondhatni: „isteni” szerencsénk is volt. Barsi Balázs ferences szerzetes ugyanis észrevette, hogy a közelben vizsgálódunk és kedvesen beinvitálta stábunkat a John Henry Newman bíboros szentté avatásáért 2005-ben emelt kis templom arborétumszerű parkjába. Balázs atya elmondta, hogy nem mintha félne, de csendes magányában megnyugvására szolgál, hogy gyakran látja a környéken fel-feltűnő polgárőröket.

Balázs atya cseresznyével kínálta a stábot.  Mellette balról Egerszegi József, Szakál Ferenc alezredes, jobból  Fáner Csaba alezredes, hátul Bodai Róbert

Csáfordon lovas polgárőrökkel találkoztunk. Török Péter Szikra, Polgár Ildikó Kacér, és Dézsenyi Melinda Aquila nevű lova hátán a 100 kilométer hosszú földutakon autóval nem megközelíthető helyekre is eljut. A lovak egyébként vizsgát tett, „állományba vett” polgárőr paripák.

Balázs atya szívesen látta a Newman-kegyhely parkjában a polgárőröket és a rendőröket.  Mellett balról Egerszegi József, jobbról  Bodai Róbert, Szakál Ferenc alezredes és Fáner Csaba alezredes

Kulcsár Attilával és Fáner Csaba alezredessel a hegyi pincéjénél látogattuk meg Klujber József döbröcei polgármest, aki a közeli Szent Orbán szobornál tartandó szentmise helyszínének előkészítésében segédkezett. Ő is tagja a két falu polgárőrségének. Visszaúton, a bázisra tartva itt-ott bakancsos,- hátizsákos turistákkal találkoztunk. A rendőrök és a polgárőrök szerint ez jó jel, az elfogadható közbiztonságra utal.

A csáfordi lovas polgárőrök 100 kilométer hosszú erdei-mezei utakon járőröznek. A képen (b-j) Dézsenyi Melinda Aquilával, Polgár Ildikó Kacérral és Török Péter Szikrával,  a polgárőr paripákkal

A közös akció során a zalai és veszprémi megyehatár környékén a polgárőrök összesen 225 órát töltöttek szolgálatban, a rendőrök 45 főt igazoltattak, de komolyabb intézkedésre nem volt szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!