Hírek

2016.07.03. 16:17

Közösen az Úr útját járni... - Márfi Gyula érsek állandó diakónussá szentelte Mózsa Csabát

Nemesapáti – Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek szombaton diakónussá szentelte Mózsa Csabát, aki meghívójában a következő ígérettel invitálta a jeles eseményre a híveket: „Értetek diakónus, veletek keresztény”.

Varga Lívia

Nemesapáti, Szent Miklós Templom, Sarlós Boldogasszony napja. Nagy ünnep ez a településen. A padsorok zsúfolásig megtelnek: a falu apraja-nagyja jelen akar lenni a liturgián, amelyben Mózsa Csaba testvérük „Jézus Krisztus segítségével kiválasztatik a szerpapság rendjére", azaz állandó diakónussá szentelik.

Röviddel 10 óra után harangszó töri meg a barokk templom csöndjét, jelezve: megérkezett a papokból, diakónusokból álló menet, amely dr. Márfi Gyula vezetésével, a hívek sorfala közt az oltárhoz vonul. A köszöntőben elhangzik: másfél éve, amikor az érsek atya a nemesapáti egyházközségbe irányította Szeghy Csaba Tamás plébánost, új fejezet kezdődött a faluban, s most ismét történelmet írnak, hisz sosem volt még példa arra, hogy diakónust szenteltek e falak között.

– Sok mindent tanulhatunk a Boldogságos Szűz Máriától, mindenek előtt a szolgálatot – kezdi prédikációját dr. Márfi Gyula a Mária-ünnepre utalva. Kiemeli: maga a diakónus szó is szolgát jelent. Csaba testvérnek, sorolja, feladata lesz az ige szolgálata, azaz hirdetni az evangéliumot és tanítani, s miként a papoknak, püspököknek, prófétai küldetése, hogy az embereket figyelmeztesse hibáikra – szelíden, testvéri szeretettel. Továbbá buzdítania kell őket a jóra, támaszt nyújtani szomorúságukban – nem csupán emberi szóval, hanem Isten kegyelmével, hogy „általa maga a Szentlélek vigasztaljon".

A diakónus temethet, keresztelhet, eskethet, és bár szentmisét nem, igeliturgiát tarthat, prédikálhat, áldoztathat – mindezt „a szolgálat szellemében, mértéktartó tekintéllyel, Isten dicsőségére és az emberek üdvösségére", fogalmaz az érsek.

A prédikációt követően Mózsa Csaba ünnepélyesen esküt tesz arról, hogy vállalja a szolgálattal járó kötelezettségeket, majd a főpásztor elé járulva, és összekulcsolt kezét az ő kezébe helyezve engedelmességet ígér neki és utódainak. A Mindenszentek litániája alatt leborul a földre, és a jelenlévőkkel együtt imádkozik. Ezt követően az érsek kezét a fejére téve mondja el a szentelési imádságot: „Küldd el reája a Szentlelket, kérünk, Istenünk, hogy hétszeres kegyelmi ajándékod által a szolgálat hűséges végzésére erőt nyerjen". Végezetül a már felszentelt diakónust Szeghy Csaba Tamás plébános beöltözteti liturgikus ruháiba, s megkapja szolgálata eszközét, az evangéliumos könyvet. Ezt követően az érsek, majd a papok és diakónusok is békecsókot váltanak Mózsa Csabával, ezzel is kifejezve: befogadták őt a közösségbe. A diakónus a szertartás folytatásában a főpásztort segíti a szentmise bemutatásában.

Szeghy Csaba Tamás atya a szentelést követően elmondja, Mózsa Csaba lelki és fizikai értelemben is támaszt, biztonságot jelent számára, hiszen besegít majd a hozzá tartozó hat település körüli teendőkbe, továbbá a négygyermekes édesapa feleségével részt vesz a házasulandók felkészítésében is.

Mózsa Csaba arról mesél: évekkel ezelőtt Erdélyből költözött szintén vallásos feleségével Zalába. „A teológiát még Gyulafehérváron kezdtem el, s bár akkor félbehagytam, a vágy örökké bennem élt, hogy folytassam Isten szolgálatát. Most Csaba atya kezdeményezésére és segítségével, a családom támogatásával Szombathelyen fejeztem be tanulmányaimat", mondja a „civilben" a Zalavíznél dolgozó labormérnök. Felesége ápolónő, s egy karizmatikus közösségben szolgál. Mózsa Csaba a jövőről így beszél: – Próbáljuk családostól az Úr útját járni, tanúságtétellel elsősorban. A közösséggel együtt szolgálni Istent, s ezáltal közelebb kerülni hozzá..."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!