Hírek

2016.08.29. 18:50

Községi ünnepek - Minden korosztálynak szólnak

Körkép - Falunapok, búcsúi ünnepek sorozata zajlott a hétvégén a megye határ menti térségében. A legtöbb helyen kulturális programokkal, főzőversenyekkel, közösségi bemutatókkal várták az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

Nemesnépen hagyományosan az utolsó augusztusi vasárnapon rendezik meg a falunapot - mondta lapunknak Szép Dezső, a község polgármestere, aki azt is hozzátette: ugyanilyen hagyomány, hogy a rendezvényt főzőversennyel kezdik.

- Idén kilenc csapat nevezett, annyi volt csupán a jelentkezés feltétele, hogy valamilyen hús jellegű ételt kell készíteni - magyarázta a polgármester. - A zsűri véleménye szerint ez a helyi képviselőtestület hölgy tagjainak sikerült legjobban, így ők lettek az elsők, a második egy zalabaksai csapat lett, míg a harmadik a helyi vadászokat tömörítő társaság végzett.

Munkában a vasárnapi nemesnépi főzőverseny zsűrije. A képen balról Szunyogh Ferenc, Magyar Kálmán, valamint Kovács Jenőné

Barlahidán többek közt látványos tűzoltóbemutató, valamint a nagykanizsai modellező klub programja is színesítette a falunapi kínálatot, de itt is volt közös főzés a délelőtt során. Délután pedig a becsvölgyei Cserta néptáncegyüttes, a nagylengyeli tánccsoport, a petrikeresztúri dalkör, illetve több énekes közreműködő fellépésének tapsolhattak a jelenlévők.

Kozmadombján, a megye egyik legkisebb településén is falunapot tartottak, itt a szépkorúak köszöntésével kötötték össze a rendezvényt. A község polgármestere, Kámán János külön méltatta a település szülötte, a 90 éves Köröcz Kálmán érdemeit, aki mint az egyik helyi gazdálkodó, sokat segítette szülőfaluja, továbbá a jelenlegi lakóhelye, Kálócfa boldogulását is.

Lakatos Szibilla, a Zalabaksán fellépő Magic 4 Dance együttes egyik tagja. Hastáncot láthatott a közönségük Fotó: Gyuricza Ferenc

Zalabaksán búcsút rendeztek, a helyi hagyományok szerint a település védőszentje, Világ királynéja ünnepét, augusztus 22-ét követő vasárnap. Az ünnepi istentiszteleten túl közösségi és kulturális és sportprogramokkal teli nap várt az érdeklődőkre, fellépett a Magic 4 Dance táncegyüttes Csesztregről, Ambrus Tamás és Tóth Adrián, a Chili együttes, de volt lehetőség kézműves programokra is.

Ambrus Tamás, a zalai falunapok egyik közkedvelt fellépője

Csesztregen a Korhatártalan klub szervezésében négy nyugdíjas szervezet közösen tartotta a férfiak napját, a helyi szervezet mellett lenti és lovászi, illetve a muravidéki Kebele szépkorú lakói jöttek össze a község piacterén. Köszöntőt Király Edit, a házigazda szervezet elnöke mondott, míg a baráti programot a szilvágyi Rokolya néptáncegyüttes látványos és lendületes műsora színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!