Hírek

2017.01.30. 15:13

Közvetlenül, kézből kézbe - termelői piacon jártunk

A termelőknél vásárolt portékának „arca, személye” van. Maga az eladó, aki amellett, hogy garancia arra, a nála vásárolt áru nem üzemben készül, olykor azt is megkérdezi a vevőtől, hogy van a család...

Szabó Zsófia

A pénzéért mindenki kiváló minőségű, megbízható helyről származó terméket szeretne: legyen szó ennivalóról, használati tárgyakról. Egyes felmérések szerint ez motiválja egyre nagyobb számban az embereket, vásároljanak háztájit, közvetlenül a termelőktől.

A piacokon és a vásárokon minderre lehetőség is nyílik. Amíg az előbbiek rendszeresen, a hét minden napján nyitva tartanak, utóbbiak szezonális jelleggel. A két kereskedelmi „tér” közt a különbséget lehetne sorolni, választék, az áruk eredete tekintetében. Ami a kisebb piacok, kézműves vásárok kínálatáról biztosan leszögezhető: magyar otthonokban, családi gazdaságokban készülnek az ott forgalmazott különböző termékek.

Ezért is egyre népszerűbbek a termelői „börzék”. A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hatóság és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai alapján évről évre gyarapszik a számuk, míg a „hagyományos” kereskedői piacoké – köztük a vásárcsarnokoké – csökkenő tendenciát mutat. 2015-ben több, mint kétszázötven olyan elárusító helyet tartottak nyilván, ahol csak ős- és kistermelők kínálták áruikat. Félszázzal többet, mint a korábbi években.

Csordás Zoltánné, (balról), a konyhára valót termelőktől vásárolja. Az asszonynak Jugné Takó Helga, Kolpergerné Bakonyi Gyöngyi és Sipos Erika segített kiválasztani a legszebb zöldségeket

Megyénk sem szűkölködik termelői vásárokból. Több településen rendszeresen szerveznek hasonló, alkalmi „bazárokat”. Köztük Felsőrajkon, immár öt esztendeje.

– Ez is híven tükrözi, van létjogosultságuk a termelői vásároknak – mondta Vigh László kormánybiztos, országgyűlési képviselő. – Az emberek keresik, szeretik a megbízható házi termékeket, mert tudják: a minőségre nem lesz majd panaszuk. Ám hiába adják el szinte magukat ezek az áruk. A vásárok „mögé” még kell a marketing, a népszerűsítés. Azért, hogy minél több emberhez eljusson a hírük.

A politikus hozzáfűzte: a kormány többek közt a piacnyitás lehetőségével valamint infrastrukturális támogatással is szorgalmazza e kereskedelmi terek létesítését.

Vigh László a hideg ellen pálinkával kínálta az árusítókat, köztük Bakonyi Anitát

Az otthon gazdálkodó termelők nagy része nem rendelkezik üzlethelyiséggel, ahol a termékeit árusíthatná. Ezért is örülnek annak, hogy a vásárokban közvetlenül értékesíthetnek. Akkor is, ha mindezért olykor sokat kell utazniuk, vagy épp’ talpalniuk, korántsem komfortos körülmények között.

A gelsei szociális szövetkezet csinos hölgyei még a fagyos, hideg időt sem bánják, amit a szabadtéri vásárokon olykor el kell viselniük. Azért sem, mert tudják: az általuk termelt zöldségeket és a savanyúságokat „elkapkodják” majd.

– A házi termékek eladják magukat - mondta a csapat nevében Jugné Takó Helga. – Az emberek szeretik, nem csak a minőség és a kedvező árfekvés miatt. Azt is örömmel fogadják vásárlás közben, ha megszólítjuk őket, beszélgetünk velük – így a fiatalasszony, aki megjegyezte: a finom, minőségi termék, ha az eladó kedvességével párosul, jobb bármilyen reklámnál.

Messziről is látszik, a kézzel készített díszek vagy a háztáji ételek nem nagyüzemekben születnek

Egy másik gazdálkodó, Réti Alfréd szerint a vevők azt is szeretik tudni, hol s hogyan készül az adott áru.

– Különösen olyan dolgok esetében, amit  nem tudnak megvásárolni a boltokban – mondta a kerecsenyi gazda. – A vásárokban lehetőség van arra, elmeséljük nekik az előállítás módját. Különösen az idősebb korosztályhoz tartozó vevőket érdekli mindez – állította Réti Alfréd. Ahogy azt is: a bevételük jó részét a termelői vásárokban „gazdálkodják” ki. Annak ellenére, hogy nem kínálják drágán az árukat.

Mindez, természetesen, a vevők kedvére is szolgál. A felsőrajki, kétgyermekes családanya, Kiss Mónika elsősorban ezért szeret termelői vásárokba járni.

– Ám az sem utolsó szempont, hogy egy helyen több dolgot meg tudunk venni. Nem kell „ezer” helyre, különböző boltokba futkozni értük – így a fiatal anyuka, aki megjegyezte azt is: a háztáji termékekben még sosem csalódott. Az áru, amit a termelőknél megvásárol, valóban olyan, mint amilyennek el lett adva...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!