Hírek

2016.10.04. 18:55

Kukoricafosztás, ahogy régen is - A Korhatártalanok klubja minden évben felelevenít egy hagyományt

Csesztreg - Minden évben visszaidéz valamilyen korábbi falusi hagyományt az ötven év felettieket tömörítő Korhatártalanok klubja. A korábbi időszak diótörése és tollfosztása után ezúttal a kukoricafosztásra esett a választás.

Gyuricza Ferenc

Szabó Lászlóék Zalabaksa határában található szántóján a civil szerveződés tagjai közül vagy kéttucatnyian gyűltek össze, hogy kézzel szedjék le az október elejére beérett termést. Ahogy a falusi ember mondja: törték a csöveket, ám a fosztás elmaradt, a kukoricát csuhéval fedett állapotában borogatták fel a lovaskocsira, így szállították be a csesztregi piactérre.

A civil szerveződés tagjai kézzel fosztották ki a kukoricát Fotó: Gyuricza Ferenc

- Az én gyermekkoromban még ez volt a szokás - magyarázta a mintegy félszáz fős klub vezetője, Király Edit. - Az, hogy a csövekről helyben fosztották le a csuhét, csak a későbbiekben alakult ki. A falusi ember ugyanis próbált mindent hasznosítani, ezért a csuhénak is megvolt a maga szerepe. Többek közt cekkert, papucsot, kalapot és lábtörlőt, esetleg a kemence belsejének a tisztítására alkalmas pemetet készítettek belőle.

A leszedett kukoricacsöveket a piactéren közösen fosztották meg a csuhéjától. Közben előkerült a szó a régmúltról, egyebek mellett az éppen hatvan esztendeje történt 56-os eseményekről is. A mesélésében Varga Béla vitte a prímet, de a többiek is hozzátették a maguk emlékeit és gondolatait.

- Ebben is teljesen autentikusak vagyunk, hiszen annak idején a fosztás is így történt - folytatta Király Edit. - Szomszédok, családtagok, komák, falubeliek jöttek össze, hogy borozgatás és beszélgetés mellett fosszák ki a csuhéból a kukoricát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!