Hírek

2013.03.28. 15:27

Külföldre mennek tanulni

Nagykanizsa - Üzleti, gazdasági, pszichológiai és orvosi területeken tanulnának tovább az érettségiző fiatalok. A terveik szépséghibája, hogy a jövőjüket nem itthon, hanem a határainkon túl képzelik el.

Benedek Bálint

A Batthyány-gimnázium és a dr. Mező tagintézmény diákjai közül néhányan Ausztriát, Angliát és Olaszországot vennék célba. Vésztartalékként marad a magyar felsőoktatás.

- Egy nyelvprogramnak köszönhetően szerencsémre 2011-ben fél évet tanulhattam Amerikában, az angolszász kultúra lenyűgözött - mesélte Szabadics Adrienn, a dr. Mező-gimnázium végzőse. - Persze a tengeren túl is nagyon jól éreztem magam, de a tavaly nyáron eltöltött öt hét az angliai Bournemouth tengerparti városában meggyőzött, hogy ott a helyem.

A zalakarosi lánynak a család jó barátja ajánlotta az ottani egyetemet, melyen magas színvonalú képzés folyik. Szorgalmára nem lehet panasz, ugyanis középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, sőt előrehozott emelt szintű érettségit is tett.

- A tanulásra koncentrálok, és eddig úgy tűnik, lehet esélyem bekerülni a sport-pszichológia szakra, ám ettől függetlenül itthoni intézményeket is megjelölök - tette hozzá Adrienn. - Nem feltétlenül a röghözkötés miatt mennék el, de ez a rendszer valóban nem szerencsés.

Adrienn még elmondta: könnyen elképzelhető, hogy az ottani diplomájával már nem jön vissza.

Vele ellentétben osztálytársa, Latin Viktória a bécsi orvosi egyetem elvégzését követően hazatérne, az ott megszerzett tapasztalokat a hazai egészségügyben hasznosítaná.

- A választásomban a röghözkötés is közrejátszik, de az államot is meg kell érteni, nem szerencsés, ha a magyar állam pénzén kitanított fiatal orvos külföldön hasznosítja majd a tudását - vélekedett a kanizsai Viktória. - Igazságosabbá lehetne tenni a rendszert azzal, ha nem korlátoznák ilyen mértékben a diákok szabadságát.

A 18 éves lányt, mint mondja, mindig is az orvosi hivatás érdekelte. A német meg sem kottyan neki, hisz kilenc éve tanulja a nyelvet, felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik.

Göncz Gábor Balázs, Fenyvesi Dóra, Horváth Teodóra, Szabadics Adrienn és Latin Viktória. Idén érettségiznek, s arra készülnek, hogy külföldön tanulnak majd  tovább. Fotó: Szakony Attila

Nyelvtudással kapcsolatos gondjai bizonyára a batthyányis Fenyvesi Dórának sem lesznek, ugyanis Viktóriához hasonlóan több, mint nyolc éve tanulja a németet. Számára teljesen nyilvánvaló volt, hogy Ausztriában a Nagykanizsához is közeli Graz-ban jelentkezik az orvosi egyetemre.ú

- A szüleim legjobb barátai ott élnek, így a barátságos osztrák kisvárosban már egyedül is feltalálom magam, izgalommal teli várakozás van bennem - mondta Dóra. - Persze nem szeretnék elkiabálni semmit, addig még a központi felvételi tesztet is meg kell írnom, ami biológiából és kémiából áll, és egy  egyelőre  titokzatos logikai feladatsorból.

A röghözkötéssel kapcsolatosan szűkszavúan fogalmazott, szerinte az ellenzőknek és a támogatóknak is igazuk van. Azt azért fontosnak tartotta hozzátenni: elképzelhető, hogy az élet kint kicsit drágább, de Magyarországról nézve a 17 eurós féléves tandíj egészen elfogadhatónak tűnik.

Ugyancsak barátságosabbnak találja a fenti összeget a 300 ezer forintos magyar költségtérítésnél a bécsi gazdasági egyetem nemzetközi gazdálkodás szakára készülő, Göncz Gábor Balázs.

- Itthon nem tudnék német nyelven tanulni, ezért vettem a bátorságot és Bécsbe jelentkezem - így Balázs. - Másrészt sokkal több lehetőség rejlik abban az országban, és az emberek életszínvonala is jóval magasabb, mint itthon.

Balázsnak megvan a felsőfokú német nyelvvizsgája, és a felvételit illetően is magabiztos. Egyedül talán az osztrák fővárost nem ismeri, de szeretné felvenni a kapcsolatot a Magyar Diákok Egyesületével, ahol egyik kanizsai ismerőse, Somoskeőy Péter is dolgozik. Szerinte sok magyar él már kint, így nem fog elveszni.

- A diploma megszerzése után szeretnék hazajönni és német cégnél elhelyezkedni, hogy az ott megszerzett tapasztalataimat itthon hasznosítsam - fűzte hozzá Göncz Gábor Balázs.

Talán csak egy kicsit dől össze a szintén batthyányis Horváth Teodórában a világ, ha nem veszik fel a milánói egyetemre. A 18 éves lány tart attól, hogy a felvételi eljárás nehezebb lesz, mint amire így előzetesen számít.

- Négy évvel ezelőtt egy osztálykiránduláson szerettem bele Olaszországba, ezután minden évben a római csapattal tartottam és előbb megtanultam a nyelvet, majd a kultúrát, az értékeket - mosolygott Teodóra. - Tavaly remek lehetőségem nyílt két hónapos intenzív nyelvtanfolyamon részt venni Dél-Olaszországban, ami megerősítette bennem, hogy nekem ott a helyem.

A fiatal lány elképzelését szüleinek is felvázolta, akik örömmel vették az elhatározását, és támogatják a lányukat a megvalósításban. Teodóra egy milánói egyetemen a Gazdálkodás és menedzsment a művészetek, a kultúrában és kommunikációban szakon tanulna. Ha mégsem sikerülne bejutni, akkor több vészforgatókönyv is szerepel a tarsolyában, így többek között egy újabb nyelvtanfolyam szeretett országában. Egyébként őt a röghözkötés nem érdekelte túlságosan, inkább emocionális döntést hozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!