Hírek

2016.09.11. 08:49

Különleges a zalai gímszarvas - Vadászünnep Keszthelyen

Keszthely - Európa egyik legértékesebb és legfőbb vada a gímszarvas, melynek zalai példányai különlegesek - ez is kiderült a vadászünnepen.

Keszey Ágnes

Vadászati Kultúra Ünnepét a Vadászati Kulturális Egyesület, mellyel együtt a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma ötödik alkalommal rendezte meg a Festetics trófeaszemlét.

– Minden vadásznak saját trófeája a legbecsesebb függetlenül attól, hogy hány kilós, hány pontot ér. Arra mindig is nagy gondot fordítottunk, hogy bármelyik vadász elhozza hozzánk a trófeáját, kiállítjuk, függetlenül attól, hogy érmes-e vagy nem. Ám nagyon sok aranyérmes trófea és több, 10-11 kilogrammos is látható: a zalai erdőkben kerültek terítékre e vadak – mutatta be a trófeaszemlét Tóth Csaba, a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának igazgatója.

A szombati program megnyitóján adta át a Festetics Kulturális Örökség Díjat az alapítók nevében: Lakatos Ferenc műgyűjtő és Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum igazgatója Szegedi Lászlónak, a Veszprém Televízió főszerkesztőjének, aki sokat tett a trófeaszemlék megismertetéséért. Megnyílt a „Vadászalkotók – alkotó vadászok” című tárlat, melyet december közepéig láthat a közönség. Ez alkalomból vehette át Sándor Róbert grafikusművész az egyesület Balogh Péter díját.

A szakemberek kerekasztal-beszélgetést is tartottak a „Csodaszarvas jövője" címmel. A szakmai diskurzust vezető dr. Sugár László vadbiológus, állatorvos professzor kiemelte: erdőgazdálkodási és mezőgazdasági szempontból olykor kártevőként tekintenek a gímszarvasra, ám fontos, hogy az értékes állományt: a "nagyvadak koronás királyát" és különleges agancsminőségét fenn lehessen tartani és javítani.

- A zalai szarvas kiemelkedő, vetélkedve a somogyival, de jelentős a gemenci és a tolnai is. Figyelemreméltó az agancs mérete, formája, szépsége. A tipikus zalai eléggé elüt a tipikus somogyitól. Az egész alakulás más: felfelé ível, míg a somogyi szétterül. A zalaiaknál a végén sok: hét-nyolc ág van, a somogyinál gyakran csak három-négy. Azt sem tudjuk pontosan, hogy milyen vonalon alakultak ki. Mondják, hogy régen Zalában nem is volt nagyon szarvas – ezek tisztázatlan kérdések. Genetikai vizsgálatok is segítenek majd kideríteni, milyen régi az állomány, hogyan alakultak ki az elágazások. Ám a hetvenes évek elején voltak világrekorder trófeák Zalában – mondta lapunknak a professzor.

A vadászünnep megnyitóján Pálinkás Róbert, a Zala megyei Vadászszövetség elnöke, a kastélymúzeum igazgatója hangsúlyozta: a rendezvény azt a cél szolgálja, hogy felhívják az emberek figyelmét a kiemelkedő értékekre.

E napon Keszthelyen írt alá együttműködési megállapodást a Vadászati Kulturális Egyesület és az Országos Agarász Egyesület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!