Hírek

2015.08.31. 12:29

Különleges ízhatások - Most a kapros tokány dödöllével volt a nyerő

Nemesnép - A hagyományoknak megfelelően ez évben is augusztus utolsó vasárnapján tartotta falunapját a határ menti község. A program keretében avatták fel a település új létesítményét, a művelődési ház udvarán kialakított szabadtéri színpadot.

Gyuricza Ferenc

A délután folyamán ezen a helyszínen tartottak kulturális bemutatókat. Fellépett a népszerű táncdalénekes, Solymos Tóni, a Sorry N' együttes, a Kelta Álom ír sztepp tánccsoport, illetve a csesztregi Korhatártalanok Klub dalköre is. A program azonban már délelőtt elkezdődött, főzőversenyt tartottak a faluban.

- Erre hét csapat nevezett, helybéliek, illetve a környékbeli falvakból egyaránt akadt érdeklődő mondta Szép Dezső polgármester. Első körben arról volt szó, hogy mindenki gulyást készít, ám közben módosítottuk a kiírást, mindent szívesen fogadtunk, amit a szabadtéri tűzön el tudtak készíteni a csapatok. A húst, a burgonyát és a fokhagymát mi adtuk a versenyzőknek, csak a többi hozzávalóról kellett nekik gondoskodniuk.

Munkában a főzőverseny zsűrije, balról jobbra Kumin Andrea, Szunyogh Ferenc és Barabás Csaba. A háttérben az értékelés lebonyolításában segédkező Kiss Tiborné falugondnok látható még. Fotó: Gyuricza Ferenc

A főzés a márokföldieknek sikerült a legjobban, legalábbis az Abbázia Country Club konyhafőnöke, Barabás Csaba által vezetett háromfős zsűri aminek Kumin Andrea és Szunyogh Ferenc volt még a tagja az ő dödöllével feltálalt kapros tokányukat találta a legízletesebbnek.

- Ez egy saját ötlet alapján született recept - magyarázta a nyertes csapat szakácsa, Bedő Katalin.- A hagyományos tokány alapra kaprot szórtunk és utána az egészet tejfölös habarással sűrítettük. Ezáltal egy nem szokványos ízhatást sikerült elérni, ami nemcsak a zsűri tagjainak a tetszését nyerte el, de mindenki más dicsérte, aki csak kóstolta.

Bedő Katalin azt is hozzátette, köretként azért dödöllét választottak hozzá, mert ezt a hagyományos zalai ételt szinte mindenki kedveli. Mindent helyben főztek, bár a dödölle elkészítése szabad tűzön egy kicsit macerás volt.

- Már szerettük volna egy korábbi főzőversenyen kipróbálni ezt a receptet, ám arról lemaradtunk, ezért készítettük el most ezt az ételt - folytatta a csapat séfje. Szeretünk kísérletezgetni, s mindig valami újjal előrukkolni. Miután ez a recept bevált, itt az ideje azon törnünk a fejünket, hogy akár egy következő főzőversenyen, akár jövőre itt, Nemesnépen, mivel álljunk elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!