Hírek

2017.03.07. 16:14

Meggyilkolt keresztényeket rejthet az őrtilosi kút

Őrtilos – Idén végre sor kerülhet Új-Zrínyivár betemetett kútjának feltárására. Erre eddig anyagi források híján nem kerülhetett sor, mostanra azonban sikerült előteremteni a munkálatokhoz szükséges pénzt.

Horváth-Balogh Attila

A szakemberek vélelmei szerint, amikor a törökök 1664. június 30-án elfoglalták a Zrínyi Miklós horvát bán által Őrtilos és Belezna közt a Muraköz és a Zrínyiek örökös tartományainak védelmére megépített erődítményt, a legyilkolt keresztény várvédők tetemeit a palánkvár kútjába szórták.

– Idén is szeretnénk folytatni a kutatást a területen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóival és munkatársaival, ahogy azt már tesszük körülbelül 10 éve – mondta lapunknak dr. Padányi József dandártábornok, egyetemi tanár, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettese, aki évek óta közreműködik Új-Zrínyivár feltárásában. – Azt gondoljuk, a fő csapásirányt a tavalyi műszeres mérési eredmények realizálása és a kút megásása jelenti. A másik kiemelt feladat pedig az, hogy folytassuk a várfal feltárását. Néhány métert már sikerült feltárni, s ebből kiindulva szeretnénk a további szakaszokat is feltárni.

Dr. Vándor László régész, nyugalmazott Zala megyei múzeumigazgató évtizedek óta kutatja Új-Zrínyivár titkát. Ő elmondta: a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága pályázott az ásatás folytatásához szükséges pénz előteremtésére, s a költségekhez több környékbeli önkormányzat is hozzájárult.

Archív képünkön dr. Padányi József, dr. Vándor László és dr. Költő László látható munka közben Fotó: Archív/Szakony

– Találtunk már megfelelően felkészült vállalkozót is a kút kiásására, s ha minden igaz, áprilisban, vagy májusban el is tudjuk végezni a kút feltárását – mondta el dr. Vándor László. – Kollégámmal, Dr. Költő László régésszel, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága nyugalmazott igazgatójával és Padányi dandártábornok úrral együtt azt reméljük, hogy azt találjuk majd, amire számítunk. Azaz a várvédő katonák holttesteinek maradványait, korabeli fegyvereket és így tovább. De ezt nem akarjuk elkiabálni, mert könnyen lehet, hogy a török elvonulása után Zrínyiék visszatértek, s kiszedték a tetemeket a kútból, hogy méltó módon eltemethessék a hősöket. Majd kiderül.

Dr. Vándor László azt is hozzátette: ez eléggé speciális feladat, amit régészeknek kell elvégezni, ebben a közszolgálati egyetem növendékei nem tudnak segíteni. Ám a hallgatók és oktatók nyáron elvégezhetik a dandártábornok által említett ásatást, amihez – ha a kút után marad pénz – anyagi forrásokat is lehet majd tenni. Ez azt is jelenti, hogy Új-Zrínyivárról szerzett tudásunk idén a két különálló kutatásnak köszönhetően nagyban gyarapodhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!