Hírek

2016.09.30. 12:52

Kutyakonyha tálalva - Egyre több négylábút táplálnak gazdáik modern gasztronómiai trendek szerint

Nagykanizsa - A cikkelyekre vágott hússzeletek, hallal, zöldségkörettel és almával „fűszerezve”, szó szerint etetik magukat. Ráadásul olyan ízléses tálalásban díszeleg e fejedelmi koszt, hogy nehéz elmenni mellette nyálcsorgatás nélkül...

Szabó Zsófia

Előfordulhat azonban, hogy a négylábú ínyenc, akire ez a „lucullusi" lakoma vár, zokon venné, ha királyi, pontosabban B.A.R.F. –elv szerint készített étkéből egy „kétlábú" is falatozna.

Manapság állandóan szajkózott téma, milyen étel kerüljön a tányérunkra. A szalonna-kenyér párosítás a napjainkban divatos, szénhidrát - és zsírszegény táplálkozás világában egetverő hájtuningnak, egészségtelennek számít. Sokan ezért is mondtak búcsút a gyomornak (állítólag) „nehéz" kajáknak. Ehelyett inkább tudatosan étkeznek.

A különböző gasztronómiai divatok nem csak nálunk, embereknél hódítanak. Sok kutyát, cicát etetnek gazdáik – a lehető legjobb szándékkal – kidolgozott módszerek szerint. Így a nagy, „akadékos" cupák szinte a feledés homályába vész. Ám, mint cikkünkből is látni fogják, a csont nem tűnik el teljesen a kutya tányérjáról, legalábbis a B.A.R.F., magyarul „nyers" étkekkel táplált ebekéről. Ezen elv szerint a gazdik a húsneműeket, a zöldségeket, a halat, a belsőséget – és még sorolhatnám – főzés, sütés, valamint bárminemű hőkezelés nélkül adják jószágaiknak.

Aragon és Acapella, a két gyönyörű, méretes cane corso, szempillantás alatt eltüntetett minden falatot a tányérról. Gazdijuknak, Szentes Viktóriának jóval több időbe telt, amíg a változatos, ámde nyers ételekből álló B.A.R.F.- menüt elkészítette kedvenceinek. Akik a kiadós reggeli után repetára már nem is tartottak igényt, még a nap hátralévő részében sem

Ma az országban több ezerre tehető azon kutyatartók száma, akik így lakatják jól kedvenceiket. A B.A.R.F.- módszer szakavatott képviselője, a fővárosban élő Perlaki Fanni szerint külföldön nagyobb a térhódítása a négylábúak természetes elemózsiákkal történő etetésének.

– Pedig nem újkeletű trendről van szó, hiszen a 30- as években fejlesztette ki Ausztráliában egy állatorvos ezt az étrendet – árulta el Perlaki Fanni. – Ami fehérjében, rostban, vitaminokban gazdag tápanyagokat tartalmaz, kevés szénhidráttal. Az étel mennyiségére is figyelni kell. A napi adag egy felnőtt kutya testsúlyának két százaléka. A menü nagyobbrészt csontos - , és színhúst tartalmaz, emellett zöldséget, gyümölcsöt.

A szakértő hozzátette: tejterméket nem ad Csipet nevű német törpepinscherének, tojást, halat viszont igen. Pulykát, kacsát, csirkét, szarvast, bárányt és marhát fogyaszthatnak a kutyusok, ám májat, kakasherét, lépet, tüdőt is.

Perlaki Fanni hangsúlyozta: a zöldségekből is falatozhatnak a kutyusok, kivéve a tiltólistán lévő szőlőből, hagymából, paradicsomból. A zöldeket viszont pürésíteni kell. Így válik emészthetővé a kutyapocak számára.

– Az ilyen változatos étrend nem filléres terhet ró a gazdira – jegyeztem meg.

– Napi pár száz forintból megoldható a kutya egyszeri étkezése. Egy prémium minőségű táp ennek a sokszorosába is kerülhet – állította a szakértő.

– A tápoknak amúgy sincs helye a B.A.R.F. világában – fűzte tovább Fanni. – Ugyanis legtöbbnek magas a gabonatartalma, ami betegséget okozhat. Különben is, ki tudja, egyikben, másikban milyen összetevők vannak.

S hogy könnyű - e nyers étkeztetésre szoktatni a kutyákat, arról a nagyrécsei Szentes Viktória, négy gyönyörű cane corso gazdija mesélt. A fiatal hölgy területőrző, gyerekbarát, méretes ebjeit eszerint étkezteti. Ugyan a kutyaklán családfőjét, a majd' hatvan kilós Aragont nehezebb volt átnevelni a nyers étkekre, ugyanis sokáig élt tápon, A kilenc hónapos leányzó, Acapella eleve „beleszületett" a B.A.R.F.-ba.

Lord, az ötéves rottweiler, duzzad az erőtől és az egészségtől, pedig nem nyers koszton tartja gazdája-trénere, Bognár Attila. Tápot is kap a kutya, aki rajong a húslevesben főtt sárgarépáért is

– Muszáj volt anno megreformálnunk kedvenceink étrendjét – részletezte Szentes Viktória. – Mivel az amúgy fekete színű kutyáink váratlanul bebarnultak. Ebből is tudtuk, hiba van az étkeztetésükben. A közösségi oldalon hallottunk a B.A.R.F.- ról, utánajártunk, és eszerint kezdtük etetni őket. A szőrük egészséges lett, nem voltak betegek és a székletük is csökkent. Energikusabbak lettek – nevetett büszkén a gazdi a játszadozó kutyacsalád láttán.

Viktória elárulta: az említett húsneműeken, zöldségeken túl ő túrót, kefírt is ad kedvenceinek. Bár ez nem annyira illeszkedik a B.A.R.F.-ba. Ám a kutyusok nagyon szeretik.

– Esztétikusan rendezem az ételt tányérra. Nagy testű ebekről van szó, így az élelem sem lehet kevés. Aragon több mint egy kiló ennivalót tüntet el villámsebességgel.

Valóban: a jószág septiben „becsókolta" az ételt.

– Arra azért figyelek, mivel nyersen, főzés nélkül adjuk az ételt a kutyáknak, a húsneműek megbízható helyről származzanak. S mielőtt tálalnám, két hétre a fagyasztóba teszem, higiéniai okok miatt.

Aktuális is a kérdés, egészséges-e a hőkezelés nélküli táplálás.

Dr. Fekete Ágoston több évtizede praktizál állatorvosként. Páciensei közt kimondottan olyan eb nincs, akit eszerint etetne a gazdija. Ugyanakkor a nyers etetésről azt mondta, ezzel önmagában nem lehet semmi probléma.

– A kutyák eredendően ragadozók, így az emésztőrendszerük is a nyers hús fogyasztásához igazodott – részletezte dr. Fekete Ágoston. – Azonban a háziasításuk miatt ma már más étrendhez vannak szoktatva, valamint változott a táplálásukhoz szükséges húsok minősége, előállítása is – tette hozzá. Ahogy azt is, a sertéshús fogyasztását ennek ellenére egyáltalán javasolja – ez amúgy sem része a B.A.R.F.- szerinti táplálásnak.

– Kiegyensúlyozott, változatos étrendre kell törekedni – fűzte tovább. – Elsősorban arra, hogy elégséges legyen a bevitt ásványi anyag, a vitamin és a rostellátás. A nyers húsok, a zöldségek, gyümölcsök és a tejtermékek rosszat nem tesznek az ebekben.

Sprotni, tojás, zöldség, hús és némi túró. Egyszóval, nem lehet azt mondani erre a változatos menüre, hogy a kutyának sem kell

S hogy kell-e a száraztáp a kutyusoknak, amit a B.A.R.F. nélkülöz?

– A magas gabonatartalmú, olcsóbb szárazeledelek nem igazán jók – állította az állatorvos. – Allergiát okozhatnak. A minőségi, fehérje alapú tápok viszont nem árthatnak.

A doktor saját, Pipin névre hallgató vizsláját is vegyes koszton tartja. Csakúgy, mint Bognár Attila az ötéves rottweilerét, Lordot.

– A jó étrendnek köszönhető az is, hogy a kutyám mentálisan és fizikailag kicsattan az egészségtől. Sohasem volt beteg, aktív, értelmes, tónusosak az izmai is – mondta a fiatalember, aki nem csak büszke gazdi, hanem a Kanizsai Kutyás és Szabadidő-és Sportegyesület elnöke is, így bőven szerzett tapasztalatokat e terén.

– Eszik ugyan némi nyers kosztot Lord, de főtt ételt, tápot, növényi fehérjét is. Csontot viszont nem adok neki. Ha pedig olyan ételt főzök magamnak, amit ő is szeret, bizony kap belőle – ismerte el Bognár Attila.

Ennek ellenére, szerinte, nem „megátalkodott" divathóbort a B.A.R.F.. Nem ítéli el azokat, akik így etetik állataikat. Pláne, ha ez a kutya fajtájához, szájízéhez és megfelelő tartásához igazodik. Aktív pihenés, változatos étrend, munka, következetes nevelés és feltétel nélküli szeretet– a tréner szerint az ebeknek erre van szükségük. S ha mindez megvan, akkor nem lehet velük semmi probléma. Boldog, egészséges, kiegyensúlyozott lesz a kutya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!