Hírek

2017.01.02. 15:09

Kutyaszilveszter dérrel-dúrral - idén is világgá mentek

Idén is sok kutya futott világgá a szilveszteri tűzijátékok nyomán, úgy tűnik, a gazdák kevéssé szívlelik meg a szakemberek tanácsait.

Magyar Hajnalka

Legalábbis erre utalnak Abai Erika, a zalaegerszegi Bogáncs Állatvédő Egyesület operatív titkára, a Csilla dűlői állatmenhely vezetője tapasztalatai.

– Olyan esetre is volt példa, hogy a gazda a durrogtatások közepette  vitte sétálni a kutyáját, majd elengedte a pórázról... Csoda-e, hogy a kutya az első  robbanásra megszökött? – teszi fel a költői kérdést a szakember, akit érezhetően felzaklattak az elmúlt napok eseményei. – Minden fórumon előre jeleztük, hogy a menhelyünkön nincs szabad kapacitás, a gazdák fokozottan ügyeljenek a kedvenceikre. Mégis az elszökött kutyák begyűjtése és hazajuttatása jegyében teltek az elmúlt napok...

 

Mint elmondja, eddig mintegy 30 elkóborolt ebbel akadt teendőjük, ám ez közel sem a végleges adat. Több  jószág ugyanis a környező erdők felé menekült az „égiháború"    elől, az ők felbukkanásuk még csak az elkövetkező napokban várható.

– Ugyancsak lehangoló tapasztalat, hogy a befogott kutyák jelentős hányadában nem találtunk chipet – folytatja Abai Erika. – Az ő beazonosításuk csak a gazdák jelentkezése esetén lehetséges. Hála a  közösségi médiának és a jó szándékú jelzéseknek eddig minden világgá ment kutyát sikerült hazajuttatnunk, de a  korábbi években  mindig akadt néhány, akiért később sem jelentkezett a gazdája. Azt is nehezen értem meg, hogy valaki csak egy teljes nap eltelte után viszi el tőlünk a befogott kutyáját, holott  tudott, hogy kényszerű szükségmegoldásokkal tudunk csak helyet szorítani neki. Köszönjük viszont  mindazok segítségét, akik partnereink voltak ezekben a napokban, tehát befogták és odaérkezésünkig maguknál tartották a megszökött kutyákat. Szerencsére ilyen emberek is vannak.

Az év végi napok tehát folyamatos készenlétben teltek számukra, Abai Erika, Farkas Péter gyepmester (váltótársa Szabó Zsolt), a menhely  és az állatvédelmi  járőrszolgálat egyaránt kapta a jelzéseket.

– Néha szerencsésen összefonódtak a szálak – hallunk egy példát. – Tegnap egy ismerősöm   befogott egy német juhászt, s pont hívott a gazda is, hogy elveszett a kutyájuk. Ebben az esetben gyorsan sikerült rövidre zárni a kört.

Abai Erika azt is elmondja, a kutyák tűzijáték-érzékenysége nem köthető fajtákhoz.

– A jelenség abszolút egyedfüggő, az emberek közt is akad erősebb és  gyengébb idegrendszerű – magyarázza. – Még a vadászkutyák körében sem egyértelmű, hogy jobban tolerálnák a hirtelen, lövés szerű  zajokat. Nagyon sok múlik a gazda viselkedésén, reakcióján  is. Ha ő megijed, s azonnal nyugtatni, pátyolgatni kezdi a  kutyát, az eb  azonosul a pánikreakcióval,  holott lehet, hogy eredetileg nem is lett volna érzékeny a zajokra. Az volna az ideális, ha úgy tudnánk viselkedni, mintha mi sem történt volna.  De hát ki képes erre, ha a közvetlen közelében durran el egy petárda?

Az útilapú, ami az érzékenyebb jószágokat vándorlásra készteti, valójában a fülsiketítő robaj, nem a villódzó fényjáték. Ezt mondta Maros Sándorné, a kanizsai menhelyet működtető Élettér Állat-és Természetvédő Egyesület titkára, aki a megyeszékhelyi állatotthon munkatársainál (csak) részben kedvezőbb helyzetről számolt be a petárdázások hatásait illetően.

- Az elmúlt napokban mindössze négy kutyust kerestek nálunk a gazdik – jelezte. – Egy törpe spicc már haza is került, hála a jószágban lévő chipnek. Így hamar kapcsolatba tudtunk lépni a tulajdonossal. A másik három eb egyelőre még az otthon vendégszeretetét élvezi.

Maros Sándorné hangsúlyozta: sokkal több kutyus vándorolt el otthonról nyáron, a nagy viharok során, mint az év utolsó időszakában. Az erős hanghatással járó mennydörgések idején szép számmal kerültek hozzájuk kutyák. Egy komondor, amely jelenleg belső sérülésektől, lábtöréstől szenved, viszont egyértelműen a durrogtatások áldozata.

- Kanizsa-Galambok közt a főúton kóborolt céltalanul minap az eb, egy autó pedig elütötte – mesélte. – Egy állatbarát értesített bennünket, érte mentünk, orvoshoz vittük. A gazdáját is megtaláltuk, amint jobban lesz a kutyus, hazaviheti.

A tulajdonosoknak két hetük van arra, hogy elvigyék a menhelyről kedvencüket. Ha ez idő alatt nem teszik meg, az állat örökbe adható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!