Hírek

2016.10.05. 21:42

Kutyavilág a suliban - Felhívják a figyelmet a felelős állattartásra

Zalaegerszeg - Kutyavilág köszöntött be szerdán az egerszegi Báthory István középiskolába, ahol négylábúak játszották a főszerepet az órákon.

Arany Gábor

Egyikük, Mazsola, a boncodföldei autista otthonban terápiás kutyaként dolgozó kilencéves puli például a 9. c osztályfőnöki órájára csöppent be, hogy gazdája, Németh Judit társaságában azt is szemléltesse, milyen fontos lehet az állat jelenléte a látássérültek számára.

És ez csak egy feladat, amiben négylábú társaink segítségünkre lehetnek, mert ahogy a diákokkal számba vették, az ebek képességeit speciális helyzetek tucatjaiban hasznosíthatja az ember. Kereső, mentő, vezető és terápiás kutyaként szolgálnak, dolgoznak, bár amit tesznek, az játék számukra.

Erre már a testnevelési órán láthattak példát a fiatalok. Ottjártunkkor a 10. b tanulói előtt mutatta be Tóth Andrea, hogy Kelly, a border collie és Joli, a keverék mekkora örömmel teljesíti az agility akadály pályát, egyetlen jutalomfalatért. A kutyák irányítását a gyerek is kipróbálhatták, mert a világnaphoz kapcsolódó rendkívüli tanítási órák célja az is volt, hogy jobban megismerjék a négylábúak képességeit, egyben felhívják a figyelmet az élőlények védelmének fontosságára, a felelős állattartásra.

- Az önkormányzat Ökováros rendezvénysorozatához csatlakozva kutyák bevonásával rendhagyó órákat, valamint fotókiállítást szerveztünk az állatok világnapja alkalmából, és az idei már a második alkalom - árulta el a főszervező Kis-Kádi Tamásné, az iskola némettanára és egyben a Göcsej Kutyaklub tagja.A program megvalósításában a klubtagok mellett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park működött közre.

Az iskola profiljához illeszkedően szó esett arról is, miként lehet például a hobbit vállalkozássá fejleszteni. Beszéltek a nemzeti parkban folyó állatvédelmi munkáról és a magyar pásztorkutyákról, a kutyás etikettről, a kulturált együttélés feltételeiről. Az állatok világnapját egyébként 1931 óta tartják meg, ezzel emlékezve Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halálra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!