Hírek

2016.02.14. 18:11

Lakatfal Zalaegerszegen - Valentin-nap és a házasság hete

Zalaegerszeg - Az angol kezdeményezésű házasság hete rendezvénysorozat egybeolvadt a Valentin-napi jókívánságokkal.

Arany Horváth Zsuzsa

Zalaegerszegen vasárnap délután az Európa téren zárult a házasság hete programja, méghozzá egy szerelempad és a mellette álló lakatfal felavatásával. Körmendyné Polgár Csenge szervezőtől megtudtuk, a hét folyamán legalább ezer embert értek el a rendezvényekkel, melyek között akadt párkapcsolati előadás, egyházi jellegű beszélgetés, közös játék és eszmecsere. Ezeken az alkalmakon 160 darab lakatot osztottak ki a párok között, hogy csatlakozva a világszerte kedvelt szokáshoz, Zalaegerszegen is meghonosítsák a lakatelhelyezést, amely az összetartozást, a hűséget jelképezi. Vasárnap délután Böjte Sándor, Zalaegerszeg város önkormányzatának tagja avatta fel a két félkörívet formáló alkalmatosságot. Utalva a barátságtalan esős időre, elmondta, a házasság is hasonló: délelőtt még süt a nap, délután felhők gyülekeznek. Az együvé tartozás azonban olyan, mint a boltív két ága, férfi és nő életre szóló szövetsége együtt erős támaszt alkot egymás számára. Ezután a jelen lévő házaspárok, jegyesek elhelyezték saját lakatjaikat a kovácsoltvas íveken, majd a kulcsot közös dobozba rakták.

A lakatfal világszerte divat, most Egerszegre is megérkezett. Az elsők közt helyezte el rajta a hűséget jelképező lakatot Tímár János és Szilágyi Anita (jobbra), valamint Horváth Tamás és Balog Eszter
Fotó: Katona Tibor

A rendezvénysorozat keretében szombaton Zalaegerszegen a Dísz téri szökőkútnál térdeltek le a férfiak.

A házasság hete és a Valentin-nap egyszerre adott alkalmat arra, hogy néhány zalaegerszegi férfiember megerősítse a párját abban, hogy hűsége és szerelme töretlen. A Dísz téren ugyanis mintegy véletlenszerű találkozás révén vörös rózsát kaptak az arra járó hölgyek szívük választottjától. Mindezt köszönhették a házasság hete programszervezőinek. Akik közül Körmendyné Polgár Csenge, jelenleg két kisfiával otthon lévő anyuka, tanárnő elmondta, az akciókkal arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a házasság sikere attól függ, a boldogító igen kimondása után is odafigyelnek-e egymásra a párok, időről időre megújítják-e érzelmeik hőfokát és az egymásnak tett fogadalmukat. Ha így tesznek, akkor szövetségük erős lesz, kibírja az óhatatlanul bekövetkező viharokat, s feldolgozhatóvá teszik a problémákat. A hét során többnyire a Törvényszék dísztermében elhangzott előadások is erre hívták fel az érdeklődők figyelmét.

Zalaegerszegen egyébként már harmadszor került sor a házasság hete rendezvénysorozatra, a szervezők már készülnek a következő évre, hiszen hosszú távú céljuk, hogy minél több pár lépjen házasságra, s neveljen fel együtt gyermekeket ebben a városban is. S biztatnak, tegyünk lakatot az Európa térre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!