Hírek

2013.06.25. 13:14

Lassú stabilizálódás a cégvilágban?

Zalaegerszeg - Közeledik a félév vége, s eddig Zala megyében a feketelista.hu adatai szerint 191 vállalkozással szemben indult felszámolási eljárás.

Hajdu Péter

Ez alatt az idő alatt egyébként összesen 273 vállalkozást töröltek a megyében, és 599 új céget jegyeztek be a bíróságon. Az adatok szerint a felszámolások éves mennyiségét tekintve a gazdasági válság évét követően érthetően egy hullámvölgynek lehetünk tanúi. Zala megyében a felszámolt vállalkozások száma alapján legkritikusabb a 2011-es év volt 596 felszámolással, de tavaly már sokkal kevesebb 449,  vállalkozás ellen indult eljárás a kifizetetlen tartozásai miatt. Az idei, félévhez közeli adat (191) is azt sejteti, hogy az év végére tovább csökken a zalai felszámolások száma. A cégjegyzékből való törlések éves adatai (nemcsak felszámolással szűnnek meg) is csökkenést mutatnak az utóbbi négy évben, a 2009-es 864-gyel szemben tavaly 741 vállalkozást töröltek. Az új cégbejegyzések jóval stabilabb tendenciát mutatnak. Évről évre kis mértékű, folyamatos csökkenés figyelhető meg ezen a téren is.



Mit érezni e számok mögött a zalai cégvilágban? - kérdeztük Mazzag Ferencet, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét. 
- Ezek a számok a gazdaság konszolidálódására engednek következtetni, és a cégalapítások nagyobb aránya arra, hogy az emberek még bíznak a vállalkozásban. Ezek jó hírek, csakúgy, mint a felszámolások csökkenése. Zala megye gazdaságának sajátossága, hogy itt nagyon sok az egy, vagy néhány személyt, főleg családtagokat foglalkoztató családi mikrovállalkozás. A válság éveiben ezek a mikrocégek a családi vagyont is mozgósították, bevitték a vállalkozásba, hogy képesek legyenek talpon maradni. Jellemző rájuk, hogy jelentős részük nem, vagy csak minimális nyereséget képes termelni, ami éppen csak arra elég, hogy néhány családtag megélhetését biztosítsa. Nagyon fontosnak tartom, hogy talpon maradjanak, mert amelyik tönkremegy, annak a tagjai nem találnak munkahelyet, és munkanélküli segélyre szorulnak - mondta Mazzag Ferenc. Hozzátette, a megyében a gépipari cégek helyzete a legstabilabb, ugyanakkor a legnagyobb fluktuáció a kereskedelemben és az építőiparban figyelhető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!