Hírek

2016.10.27. 17:55

Látni és látszani télen is

Zalaegerszeg - Életet menthet néhány apró fényvisszaverő elem is a ruházaton. Erre mutattak be meggyőző példát csütörtökön kora este a volt Petőfi-laktanyában.

Arany Gábor

A megyei rendőr-főkapitányság és a polgárőrség által tartott demonstráción azt láthattuk, hogy a sötét öltözetet viselő gyalogos, illetve kerékpáros a gépkocsi tompított reflektorának fényében alig 20 méterig volt látható. Fényvisszaverő ruházatban viszont akkor ez a távolság akár a tízszeresére is megnőhet. A bemutatón Horváth László rendőr őrnagy, a baleset-megelőzési bizottság titkára szólt az új akciójukról is.

Az interneten is meghirdetett „Látni és látszani plusz" programban arra kívánják ösztönözni a járművek vezetőit, hogy készüljenek fel az őszi-téli megváltozott körülményekre. A kampányhoz csatlakoztak optikusok, autószervizek, ezeken a helyeken mód van az ingyenes látásellenőrzésre, valamint a gépjárművek világító és fényjelző berendezéseinek, gumiabroncsainak átvizsgálására. Mint elmondta, ez évben kiemelt figyelmet fordítanak a kerékpárosok és a gyalogosok biztonságára.

Szemmel látható a különbség, akik bemutatták: Both András főtörzsőrmester, Juhász Előd, Kálmán Norbert, Németh Balázs (b-j) Fotó: Katona Tibor

- Ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, számukra fokozott kockázatot jelent a közlekedés az őszi-téli időszakban - emelte ki Horváth László. - A tapasztalatok szerint kedvezőtlen időjárásban, esőben, hóban, sötétben a gyalogosok, biciklisek kevésbé körültekintőek, hiszen igyekeznek mihamarabb elérni úti céljukat - fogalmazott az őrnagy. - Nem szabad elfelejteni, hogy a KRESZ a gyalogosok, kerékpárosok számára előírja a fényvisszaverő mellény vagy ruházat használatát lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között. A láthatóságot az is javítja, ha ebben az időszakban előnyben részesítik a világos öltözetet - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!