Hírek

2015.07.02. 11:24

Hová világítanak az új lámpák? - Befejeződött a közvilágítási rekonstrukció Zalaegerszegen

Zalaegerszeg – Számos észrevétel kísérte a megyeszékhelyen folyó, s mára már befejeződött közvilágítási rekonstrukciót. Több olvasónk jelezte szerkesztőségünknek, hogy szokatlan, s a korábbihoz képest számára kevesebb megvilágítást adnak az új, közterületi led-es fényforrások.

Hajdu Péter

A panaszokban azt kifogásolták, hogy a lámpák alulra, elég szűk térre fókuszálják a fényüket. Az olvasói észrevételek kapcsán a beruházást végző Elios Zrt.-hez fordultunk, a cégtől az alábbi választ kaptuk.

Az Elios Zrt. mindenekelőtt definiálta a közvilágítás fogalmát, ezzel kizárva azt, hogy lámpáknak esetleg távolabbra, például a ligetbe is be kellene világítani. Mint írták:

A közvilágítás célja, hogy a különféle úttípusokat a közút, a járda stb. felületét a hazai és nemzetközi szabványoknak megfelelően megvilágítsa. A korábban használt lámpák gyakorlatilag 360 fokban, minden irányba szórták a fényt, nem csak az útfelületet világították meg. A modern, energiatakarékos LED-lámpatestek ezzel szemben irányított fényt adnak: kifejezetten a megvilágítandó területre koncentrálják a korábbi lámpákéval legalább megegyező, vagy nagyobb fényáramukat. Más technológiai sajátosságok mellett éppen ez az energiamegtakarítás fő oka: a fényforrások nem pazarolnak, hiszen precízen úgy állítjuk be őket, hogy az utat világítsák meg, nem annak környezetét. A LED-es közvilágítás további előnye, hogy csökkenti a fényszennyezést, vagyis a lakásokba beszűrődő fény mennyiségét, ezzel például alvászavarok is ritkábban fordulnak elő.

A zalaegerszegi kivitelezés mindkét szakaszában kaptunk lakossági visszajelzéseket az új LED-es lámpatestek teljesítményéről, amelyeket minden esetben kivizsgáltunk. Volt, hogy a lámpatestet már korábban körbenőtte a növényzet, ilyenkor jeleztük az önkormányzatnak, hogy a fák lombkoronáját ritkítani javasoljuk a kivitelező saját hatáskörben értelemszerűen nem változtathatja meg a természetes környezetet. Más esetekben a lámpák beállításának módosításával tudtuk kielégíteni a lakossági igényt, illetve a mérések többször is azt igazolták, hogy a kérdéses útfelületet a szabványoknak megfelelően világítják meg a lámpák. Az azonban műszaki adottság, hogy a LED-es lámpatestek soha nem fognak olyan szórt fényt adni, mint a korábbi nátriumlámpák. Ugyanakkor a hazai és a nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a lakosság rövid idő alatt megszokja és megszereti az új közvilágítást, felismeri az átalakítás pozitív hatásait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!