Hírek

2017.08.09. 18:30

Legyenek elővigyázatosak! Nyáron aktívabbak a betörők

KÖRKÉP A biztosítók tapasztalatai alapján a nyári nyaralási szezonban, s különösen a kánikulai hétvégéken megugrik a lakásbetörések száma. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) elővigyázatosságra int.

Zalai Hírlap

A biztosítók tapasztalatai szerint a nyaralási időszakban, s különösen a kánikulai hétvégéken növekszik a betöréses lopások, illetve a besurranásos esetek száma. A magukra hagyott ingatlanok gyakran könnyű célpontot jelentenek. A betörők leggyakrabban ékszereket, készpénzt, illetve kisebb méretű műszaki cikkeket visznek magukkal, laptopot, fényképezőgépet, mobiltelefont. Évente mintegy 40-50 ezer betöréses lopás történik Magyarországon.

Egy bezárt, de gyengébb minőségű zárszerkezettel ellátott ajtót nagyjából 15 másodperc alatt ki tud nyitni egy gyakorlott betörő, de bejuthat ablak, erkélyajtó befeszítésével, hengerzár-töréssel, a zár felfúrásával vagy extrém esetekben a fal-, vagy tető kibontásával - mondta Deliága Judit, a MABISZ Lakásbiztosítási Bizottságának elnöke.

Egy gyengébb zárszerkezetű ajtót 15 másodperc alatt be tudnak feszíteni a "gyakorlott" betörők Illusztráció: shutterstock

Az Országos Kriminológiai Intézet (OKI) egy korábbi kutatása során mélyinterjúkat készített 139, betörés miatt börtönbüntetésre ítélt fogvatartottal. Kiderült, a helyszínválasztás fő szempontja, hogy kisebb esély legyen arra, hogy felbukkanjon egy szemtanú, továbbá elrettentő a riasztó, a rács, a megfigyelési eszköz.

A MABISZ az otthonok fokozottabb védelmét, s megelőző intézkedéseket javasol. Indulás előtt győződjünk meg arról, hogy az ajtók és ablakok zárva vannak. Fontos, hogy külső szemlélő számára ne tűnjön fel, hogy nem tartózkodunk otthon. Kérjünk meg valakit, hogy rendszeresen ellenőrizze az ingatlant, szellőztessen, kapcsolja fel a villanyt, ürítse ki a postaládát. Jól jöhet egy időzített kapcsoló is, amely néha felkapcsolja a villanyt, bekapcsolja a tévét.

Kertes házban ügyeljünk arra, hogy a bejárat az utca felől jól látható legyen. Ne hagyjunk kint a kertben kerti eszközöket (például létrát), amelyek akár segítséget is nyújthatnak a betöréshez. Ne tudja idegen, és ne legyen látható a közösségi portálokon sem, hogy a lakás üresen áll.

A MABISZ arra is felhívta a figyelmet, hogy a régebben kötött lakásbiztosítások nem minden esetben szerepeltették az alapbiztosításban a betöréses lopás kockázatát, az újabb termékekben jellemzően már ez is szerepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!