Helyi közélet

2017.08.21. 18:50

A halászlé titka - Minősítették is a főzőverseny résztvevőit

Az augusztus eleje óta zajló Muravidéki Magyar Napok programsorozata keretében az elmúlt héten többek között néptáncfesztivált és halászléfőző-versenyt is rendeztek a határon túli városban.

Gyuricza Ferenc

Előbbin kilenc magyarországi és szlovéniai tánccsoport vett részt, míg a főzőversenyre 32 csapat nevezett. Utóbbi során a résztvevőket minősítették is, mint azt Soós Mihály főszervező elmondta, arany-, ezüst- és bronzéremmel jutalmazzák a szakácsokat.

- Mi már korábban elnyertük az arany minősítést, s miután tavaly magát a főzőversenyt is megnyertük, ezért abban a megtiszteltetésben is részesültünk, hogy ezúttal bennünket kértek fel az úgynevezett V.I.P. főzésre, azaz a fellépők és a meghívottak részére mi készítjük az estebédet - mondta a Zalai Kontárok csapatának tagja, Tompa Pál, aki azt is elárulta, hogy öt összetevő kell a jó halászléhoz: hal, víz, hagyma, paprika és só.

- Van, aki paradicsomot is tesz hozzá, ez már ízlés kérdése - folytatta a csapattársa, Major Gyula. - Otthon készítünk egy klasszikus alaplét, és abba tesszük bele az itt kapott pontyot. Az alaplé titka pedig abban van, hogy többféle apróhal, valamint kiváló fűszerpaprika kell hozzá. Ez utóbbit mi rendszerint Szegedről, Kalocsáról, valamint Sükösdről szerezzük be.

A Zalai Kontárok csapata halászléfőzés közben, a lendvai rendezvényen. Balról Udvar Sándor, Major Gyula, Szíjártó László, valamint Tompa Pál - Fotó: Gyuricza Ferenc

A főzőversenyen nem csak halászlét, egyéb halételeket is készíthettek a résztvevő csapatok. A muravidéki és zalai tagokból álló baráti társaság, a Törpe Harcsa csapatánál így a rántott keszeg volt a sláger.

- Mivel majdnem mindenki csak halászlét főz, ezért mi inkább a rántott halszeletekre mentünk rá - mondta a csapat főszakácsa, Gyurica József. - Halászlében nem vagyunk túl jók, de aki a rántott halunkat csak egyszer is megkóstolta, mind azt mondta, hogy ennél jobbat még nem evett.

Ennek az ételnek is rákérdeztünk a titkára. Gyurica József azt mondja, a sütést megelőző estén mediterrán fűszerkeverékes, illetve sós, borsos, fűszerpaprikás, vörös- és fokhagymás páclébe kell a halat helyezni, majd alaposan lehűteni. Panírozásnál pedig nem búza-, hanem kukoricalisztet kell használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában