Hírek

2015.10.08. 08:03

Leonidásznak, terminátornak képzelte magát a gyilkos (frissítve)

Zalaegerszeg - Leónidász spártai királynak, terminátornak képzelte magát időnként az a 25 éves fiatalember, aki emberölés, valamint testi sértés, személyi szabadság megsértése miatt állt csütörtökön az egerszegi törvényszéken dr. Gergye Tamás büntetőtanácsa elé.

Arany Gábor

– Azt hittem viccel, amikor egyszer azt mondta, megölt valakit, majd megtalálják – idézte fel a két évvel ezelőtti események kapcsán emlékeit az idős asszony, akinek unokája foglalt helyet csütörtökön a vádlottak padján. –  Miután hallottuk, hogy Katit, a fiam volt élettársát holtan találták, feltámadt bennünk a gyanú, hogy talán köze lehetett Tamásnak hozzá, de aztán meg azt mondták, hogy nem voltak idegenkezűségre utaló nyomok. Én most sem hiszem el, hogy ő ilyet tett volna. Szerette, korábban hangoztatta, hogy tetszik neki Kati néni – mondta a bíróság előtt a vádlott nagymamája.

A 25 éves nagykanizsai B. Tamást azonban nem ezért keresték először a rendőrök tavaly június 13-án. Egy héttel  korábban bántalmazta a nagyanyja élettársát, akinek parancsokat adott, mint Leonidász a katonájának. Hátratetette a kezét, hason kúszatta. A megtámadott ember igyekezett az utasításoknak eleget tenni, de a korábban bokszolóként sportoló B. Tamás mind indulatosabbá vált és megverte. Arra kényszerítette, hogy letérdelve bocsánatot kérjen a családtagjaitól. Később azzal is fenyegette, megöli, ha nem költözik el. Az élettárs félelmében másnap el is hagyta a Szent György utcai házat. Panaszai miatt több nap múltával azonban kórházba került, így derült fény a bántalmazására és az ezt követő rendőrségi kihallgatásokon más bűncselekményekre is.

A verést követő napon ugyanis B. Tamás a nagyanyját is megtámadta. Először le akart a csalni a pincébe majd amikor ez nem sikerült, ölbe kapta és tiltakozása ellenére levitte a pincébe, és a korábban általa odakészített ágybetétre dobta, rátérdelt, megfogta a nyakát. Az asszony azonban nem hagyta magát, kiabált, kapálózott, végül kiszabadult a szorításból és kimenekült. Az unokája utánament és bocsánatot kért tőle, mondván, nem tudja mit csinált.

B. Tamás a kihallgatásakor arról is beszámolt, hogy egy évvel korábban, 2013. augusztus végén megölte apja volt élettársát. A holttestet meggyalázta. Annak idején a szakértői vizsgálat azonban idegenkezűséget nem állapított meg, amiben az is közrejátszott, hogy az asszony holttestére két héttel később találtak rá.

A csütörtöki tárgyaláson B. Tamás nem tett vallomást. A tanúk által elmondottakhoz annyit fűzött hozzá, hogy a nagyanyját nem bántotta, azt csak ő találta ki ellene. A gyilkosságot elismerte, de azt már cáfolta, hogy a holtestet meggyalázta volna.

Aznap fát vágott a nőnél, a munka végeztével a konyhában beszélgettek. Szóba került, hogy a nő Tamás apját megkéri, segítsen neki a ház körüli javításoknál. Ettől a fiú dühbe jött.

– Féltékeny voltam, nem akartam, hogy apámmal megint összejöjjön. Kétszer megütöttem, aztán rám jött valami, és ahogy hasra esett, átfogtam a nyakát és leszorítottam. Miután meghalt, bevittem a szobába, levetkőztettem, meg akartam nézni meztelenül, de utána nem csináltam vele semmit –  mondta.

B. Tamásnál az igazságügyi szakértői vizsgálat kóros elmeállapotot mutatott ki, s emiatt az emberölésért nem büntethető, kényszergyógykezelése indokolt. A többi vádpontot illetően elmarasztalása azonban nem kizárt.

A tárgyalás pénteken folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!