Hírek

2016.05.26. 07:10

Lesz sétálóutca, ha a feltételek teljesülnek

Zalaegerszeg – Kell a városban sétálóutca, de nem most, mert van ennél fontosabb megoldandó probléma. Röviden ezt az eredményt hozta az a felmérés, amellyel az önkormányzat a jelenlegi kialakítását 2006-ban elnyert Kossuth utcával kapcsolatos lakossági véleményeket tudakolta.

Arany Gábor

Az eredményről szerdán, a városházán tartott tájékoztatót Balaicz Zoltán polgármester. A telefonos és internetes közvélemény-kutatásban az eredetileg tervezett 5000 fős minta végül 7382-re bővült, ebből számították ki a reprezentatív képet mutató eredményt. E szerint 62 százalék támogatja, hogy legyen sétálóutca, illetve -tér, -övezet a városban, ám 76,5 százalék ezt akkor látja megvalósíthatónak a Kossuth utcában, ha ennek feltételeit megteremtik, ráadásul 80 százalék szerint nem időszerű ez a belvárosi átalakítás, mert most ennél fontosabb problémákat is meg kell oldani.

A vélemények alapján a teendőket 10 pontban foglalta össze a polgármester. A Kossuth utca lezárása helyett az Európa és Dísz teret és környezetét kell egységes sétáló övezetté alakítani. A Vizslapark belvárosi pihenőparkká fejlesztése, erre 230 millió forintot szánnak. A Zala holtág kerékpározható pihenő parkká alakítása a Malom és a Batthyány utca között mintegy 352 millió forintból. A Gébárti-tó környékének fejlesztése, amire 402 milliót szánnak lehetővé téve a körbe sétálását és kerékpározását. A városi kerékpárutak fejlesztésre 1,1 milliárd forintot szán az önkormányzat. A modern városok programból a megyeszékhely 2,5 milliárd forint támogatást kap az utak, járdák felújítására. Ebből jut a landorhegyi művelődési központ, illetve a városi sportcsarnok előtti térség felújítására. A belvárosi infrastruktúra fejlesztésére 500 millió jut. Ebből a naponta 3000 gépjármű – közte 250 autóbusz – által használt Kossuth utca tehermentesítésére is fordítanak. Például a buszközlekedés átalakítására, illetve a Kosztolányi út jövőjének megvizsgálására. A városi tömegközlekedés átalakítása is terítékre került. Megvizsgálandó új, esetleg elektromos, illetve kisebb méretű buszok beszerzése is az egyes városrészek ellátására. Szerepel a megoldandó feladatok között a modern város program részeként a belső tehermentesítő út folytatása, valamint a déli elkerülő út megépítése. Ez utóbbiak milliárdos fejlesztést jelentenek. Tizedik pontként említette meg a polgármester, hogy a Kossuth utcán folytatni kell a térkőburkolat átalakítását, hogy elbírja a jelenlegi terhelést.

– Ha mindezeket a problémákat meg tudjuk oldani, akkor teljesülhet a zalaegerszegi polgárok kérése. Várhatóan a következő ciklusban lehet majd felmérni a szükséges feltételek teljesülését, hogy csökkent-e a forgalom annyira, amikor már sétálóutcává alakítható a Kossuth utca. Most nem ez a legfontosabb probléma – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!