Hírek

2017.08.20. 16:40

Előbb kezdődött a szüret - A letenyei borok titka a szív, a lélek és a szakértelem

LETENYE A 34. Mura menti napok keretében szombaton helyi és környékbeli borászok mutatták be nedűiket a Fő téren.

Benedek Bálint

A határ menti város és környéke ideális bortermő hely, hisz , mint megtudtuk, a déli fekvésű területek miatt adott a napfény, s a Mura folyó közelsége szintén jó hatással van a termés alakulására.

- Az idei nyár elkényeztette a gazdákat, ugyanis a nagy melegben gyorsan értek a szőlők - fogalmazott Kuprivecz József, aki 33 éve foglalkozik borkészítéssel. - Ezért az Irsai Olivért már augusztus 12-én leszedtem, egy hónap múlva kész bor lesz belőle. Általánosságban a szüretek talán a cserszegi fűszeressel kezdődhetnek és tartanak egészen szeptember közepéig.

A termelő nem lehet maximálisan elégedett, mint azt elmondta: a minőség ugyan jónak ígérkezik, ám a húsvét előtti fagy, valamint az azt követő jégeső eléggé megtizedelte az állományt.

A bormustrát szervező letenyei Szőlő és Gyümölcstermesztők Egyesületének vezetője, Somogyi András szerint a károk ellenére jó szüretre lehet számítani. S hogy milyen lesz a bor? Nos, az majd tavasszal a bírálatokon kiderül.

- Az eddigi nedűkkel nincs okunk a panaszra, megyei, országos, de nemzetközi szinten is szépen teljesítenek - mondta Somogyi András. - A letenyei borok titka a szív, a lélek és nem utolsósorban a szakértelem. Az elmúlt években a gazdák sokat tettek az ismereteik bővítése érdekében, ebben az egyesületünk maximálisan partner. A bormustrák mellett szakmai fórumokat szervezünk.

Németh József (balról), Molnár Ferenc, Kuprivecz József és Somogyi András szerint szakértelemmel jó bor készülhet  - Fotó: Gergely Szilárd

A határ menti város barátságot ápol a szlovéniai Csente borkészítőivel, akik ezúttal is meglátogatták szomszédaikat.

- A birtokainkat szerencsére elkerülték a fagyok, ezért kivételesen jó termésre számítunk - mondta Felső Alen, a csentei küldöttség vezetője.

A találkozó keretében hirdették ki a zalai hegyközségi tanács tavasszal Garaboncon lezajlott borvidéki borversenyének eredményeit. A viadalra szinte mindenféle évjárattal lehetett nevezni, ám a beérkezett 110 minta között jórészt a tavalyi nedűk szerepeltek. A zsűrit a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere, dr. Brazsil József vezette. Az egyetlen nagy aranyérmet a keszthelyi Bezerics borászat kapta, de 31 arany-, 63 ezüst- és 13 bronzérmet is kiosztottak a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!